Autoja romutetaan yhä vanhempina – romuautojen jemmaaminen on koko maan ilmiö: "Kun on tonttia, tuntuu, ettei romuttamisella ole kiire"

Muoniolainen Paavo on körötellyt Hiacellaan miljoona kilometriä – vaikka pohjoisessa ajetaan maan vanhimmilla autoilla, ovat päästöt pienet Etelä-Suomeen verrattuna 0:23
Muoniolaisen Paavo Reponiemen Toyota Hiace -pakettiauto (lumikinosten alla) seisoo nykyään talvet odottamassa kevättä, kuvattu 21. päivänä tammikuuta 2020. Lapissa on tällä hetkellä poikkeuksellisen paljon lunta.

Lapissa romutetaan Suomen vanhimpia autoja. Viime vuonna Lapissa rekisteristä poistettiin lopullisesti yli 23 vuotta vanhoja autoja, kun koko maan keskiarvo on 21 vuotta. Myös Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla romutettavat autot olivat maan vanhimpia.

Autojen romutusikä on noussut koko maassa viime vuosikymmenellä, selviää Autoalan tiedotuskeskuksen tilastoista. Viime vuonna autoja romutettiin hieman yli 78 000, mikä on 10 000 vähemmän kuin vuonna 2018.

– Romutuspalkkiolla oli vielä 2018 pieni vaikutus. Isompi vaikutus oli, että tietojärjestelmät uusiutuivat, ja tiedot romutetuista autoista menivät suoraan Traficomiin, kertoo autojen romutusta Suomessa organisoivan Suomen Autokierrätyksen toimitusjohtaja Arto Silvennoinen.

Lapin romuautojen ikää selittää Silvennoisen mukaan muutenkin vanha autokanta.

– Lähtökohta on kansan tuloerot, näin kuvittelisin, Silvennoinen sanoo.

Silvennoisen mukaan vanhoja autoja säilytellään pihoilla ympäri maata, ei vain Lapissa. Moni tekee romuautoilla varaosakauppaa.

– Maaseudulla voi olla isommat tontit, niin mahtuu säilyttämään autoja. Silloin tuntuu, ettei romuttamisella ole kiirettä, Silvennoinen arvioi.

"Kyllä Lapin ihmiset ymmärtävät, jos romurekka ei ihan huomenna tule"

Muoniolaisen Paavo Reponiemen vanhat autot romurekka on noutanut pienellä viiveellä.

– En harkinnut, että jättäisin vanhan auton varaosiksi pihalle mätänemään. Ei semmoinen kiinnosta. Nykyiseen autoon on kyllä hankala saada hajottamoilta osia, Reponiemi sanoo.

Pohjoisten maakuntien romuautoja noutavat romutettavaksi muun muassa Kajaanin Romu ja Lapin Metallikierrätys. Silvennoisen korviin ei ole tullut valituksia, että romuautoista ei pääsisi eroon.

– Kyllä Lapin ihmiset ymmärtävät, jos romurekka ei ihan huomenna tule.

Lue myös:

    Uusimmat