Mainos

Autoilla ajettiin läpi Meksikon ja Yhdysvaltojen välisestä vanhasta raja-aidasta – "Motiivi ei ole kuljettaa ihmisiä laittomasti maahan, vaan viedä huumeita"

1:47

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto haluaa jouduttaa vanhan rajaesteen korvaamista Kalifornian osavaltiossa, lähellä San Diegoa. Virasto tarttui asiaan sen jälkeen, kun ilmeisesti kaksi autoa ajoi Campon alueella aidasta läpi aiemmin tällä viikolla. Autoja ei koskaan löydetty.

Heikkokuntoista raja-aitaa ei aikoinaan rakennettu pysyväksi, mutta romumetallista rakennettu aita oli silti vuosikymmenen ajan ainoa este Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä.

– Tällainen aita on romua. Se oli alku, mutta se on helppo leikata. Sen saa helposti nurin, ja sen yli on helppo kiivetä. Se ei siis ole erityisen tehokas aita, kommentoi entinen rajavartija Chris Harris CNN:lle.

Harris arvioi, että raja-aidan läpi murtautuneiden motiivina ei ollut kuljettaa ihmisiä laittomasti Yhdysvaltoihin, vaan kyse on huumausaineista. Harris uskoo, että kyse oli fentanyylin kuljettamisesta rajan yli.

– Meillä on opioidikriisi, Harris sanoo.

Ruosteisen teräsaidan materiaali on ylijäämää Vietnamin sodasta. Aita on pystytetty 1990-luvun alussa. Tätä ennen alueella ei ollut Yhdysvaltojen ja Meksikon välillä lainkaan esteitä. 

Yhdysvaltain viranomaiset julkaisivat perjantaina poikkeusluvan, jonka tarkoitus on jouduttaa vanhan raja-aidan korvaamista uudella. Ei ole kuitenkaan tiedossa, milloin hanke alkaisi ja kauanko se kestäisi.  

Presidentti Donald Trump haluaa rajamuurin

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ajaa muurihanketta Yhdysvaltojen ja Meksikon rajojen välille.

Muuri ulottuisi Kaliforniasta New Mexicon ja Arizonan kautta Länsi-Teksasin rajalle. Yhdysvaltojen ja Meksikon välistä rajaa on yhteensä lähes 3 000 kilometriä, mutta osa siitä on jo aidattua ja osassa on luonnonesteitä, joten rakennettavaa jäisi noin 1 700 kilometriä.

Suomen ja Venäjän välinen raja on noin 1 300 kilometriä pitkä.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja