Autoilija! Haluatko parantaa mahdollisuuksiasi selvitä talvikeleistä hengissä? Tässä kolme keskeisintä asiaa, joihin tulee kiinnittää huomiota

Katso mikä ero jarrutuksessa, kun vauhti putoaa 60 kilometrin tuntivauhdista 45:een 0:29
Katso mikä ero jarrutuksessa, kun vauhti putoaa 60 kilometrin tuntivauhdista 45:een.

Viiden jälkeen -ohjelmassa tutustuttiin maanantaina talviautoilun haasteisiin sekä turvalliseen ajotapaan.

Talvikelit tuovat ajamiseen haasteita, joiden kanssa pitää jokaisen olla tarkkana. Usein ongelmat ovat paikallistettavissa ratin ja penkin väliin, sillä ammattilaisen neuvoja kuuntelemalla ja toimimalla oikein olisi mahdollista selvitä vaativistakin tilanteista. Kiire, huolimattomuus ja piittaamattomuus ovat usean surullisesti päättyneen ajomatkan takana.

Viiden jälkeen -ohjelma vieraili maanantaina Vantaan ajoharjoitteluradalla, jossa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opasti, kuinka autoa tulee käsitellä yllättävässä väistötilanteessa liukkaalla kelillä.

Mitkä ovat kolme keskeisintä asiaa, joita noudattamalla parannamme mahdollisuuksiamme selvitä hengissä talvikeleistä? Entä tiedätkö, kuinka paljon nopeutta on pudotettava, jotta jarrutusmatka puolittuu? Artikkelin yllä olevalta videolta löytyvä vastaus voi yllättää kokeneemmankin talviautoilun konkarin. Vesalainen kertoo myös vastauksen siihen, että kannattaako ajaa urissa vai urien vieressä.

Viiden jälkeen -ohjelma haastatteli myös tiepalvelumies Reijo Häkkistä, joka paljasti, millaiset ongelmat työllistävät tiepalvelua talvisin kaikkein eniten, ja mikä on asia, joka niin sanotulla avaimettomalla lukituksella ja käynnistyksellä varustetuilla autoilla ajavien kannattaa nyt heti tarkistaa oman auton käyttöohjekirjasta.

Uuden ajan ongelma: Miten päästä autoon, jos avaimesta loppuu patteri 1:32
Autoliiton tiepalvelumies Reijo Häkkistä kertoo pakkasen aiheuttavan lisäpulmia avaimettomaan lukitukseen.

Millainen on oikea ajoasento? 2:46
Tällä videolla Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen opastaa säätämään ajoasennon kuntoon, jotta auton hallinta onnistuu yllättävässä tilanteessa mahdollisimman hyvin.

Lue myös:

    Uusimmat