Autismiin saattaa liittyä suurentunut diabetesriski

Tyypin 2 diabetes näyttäisi kehittyvän tavallista todennäköisemmin autismia tai autismin kirjoon kuuluvia häiriötä poteville. Riski havaitaan nuorilla ja nuorilla aikuispotilailla, Diabetes Care -lehden julkaisemat taiwanilaistulokset osoittavat.

Tulokset perustuvat runsaan 6 000 autismidiagnoosin saaneen ja 24 000 terveen seurantaan vuosina 2002–2011.

Seurannan perusteella autismin kirjon häiriöitä potevien riski sairastua tyypin 2 diabetekseen oli 3–5 kertaa suurempi kuin terveiden. Tämä havaittiin riippumatta monista taustamuuttujista, muista sairauksista ja lääkityksistä. Diabetesriski havaittiin myös potilailla, joita lääkittiin toisen polven ns. atyyppisillä psykoosilääkkeillä.

Vielä on epäselvää, mistä nyt havaittu diabetesriski tarkalleen johtuu, mutta varsinaisen autismin lisäksi taustalla voi olla lukuisia elämäntapoihin liittyviä seikkoja.

Autismille on ominaista jo lapsuudessa ilmenevät vakava-asteiset ja laaja-alaiset vajavuudet sosiaalisessa vuorovaikutuksessa ja viestintäkyvyssä. Pelkän autismin sijaan usein puhutaan laajemmin autismin kirjosta, johon lukeutuu myös Aspergerin oireyhtymä, Rettin oireyhtymä, disintegratiivinen kehityshäiriö ja laaja-alainen kehityshäiriö. Autismin kirjoon lukeutuva häiriö on noin 50 000 suomalaisella. Autismi on todettu noin 10 000:lla.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja