Auta lintuja selviämään pakkasesta itse tehdyillä talipalloilla – älä sorru tähän mokaan

Näin askartelet linnuille talipalloja helposti itse.

Lintujen talipalloja on helppo valmistaa myös itse.

Talipallojen askartelu itse on paljon helpompaa kuin kuvittelisi. Toimittaja Hanna Sumari vinkkaa, että "täytteitä" ei kuitenkaan kannata laittaa liikaa.

– Jos siemeniä on palloissa tosi tosi paljon ja vähän rasvaa, niin käy niin, että kun ensimmäiset linnut nokkivat niitä, ne murtuvat, Sumari kertoo.

Talipallojen askarteluun tarvitset:

  • sulatettua kookosrasvaa
  • erilaisia siemeniä ja pähkinöitä
  • ripustusnarua
  • kulhon
  • muotteja
  • pari lusikkaa

Katso videolta ohjeet talipallojen valmistamiseen!

Askarteluvinkki on Suomen kauneimmat kodit: Joulukodit -sarjasta, jossa vieraillaan tunnelmallisissa joulukodeissa. Kolmiosainen sarja on katsottavissa mtv-palvelusta

Onko talviruokinnasta oikeasti hyötyä linnuille?

Maailman luonnonsuojelujärjestö WWF muistuttaa, että ihmisen tarjoama talviruokinta voi auttaa monia lintuja selviämään pahimpien pakkasten yli, vaikkei se suinkaan ole ensisijainen keino uhanalaisten lajien suojelemiseksi.

WWF Suomen mukaan esimerkiksi talitiainen ja sinitiainen ovat runsastuneet Suomessa huomattavasti ja yhä useammat mustarastaat jäävät talvehtimaan Suomeen ihmisen tarjoaman lisäravinnon turvin.

Otollisin aika aloittaa lintujen talviruokinta on silloin, kun maa jäätyy tai peittyy lumeen. Jos talviruokinnan aloittaa, sitä tulisi myös jatkaa kevääseen saakka, jotta siitä olisi linnuille oikeasti apua.

Lintujen ruokailupaikka kannattaa sijoittaa etäälle rakennuksista, jotta linnut eivät lennä ikkunoita päin. Ruokintapaikan tulisi myös tarjota jonkinlaista suojaa linnuille.

Linnuille kelpaa ravinnoksi esimerkiksi maapähkinät, auringonkukansiemenet, tali, kaura sekä hirssi. Uhanalainen valkoselkätikka pitää erityisesti läskistä.

Lue myös:

    Uusimmat