Australiasta on löytynyt suunnattoman vanha törmäyskraatteri: Yarrabubban miljardien vuosien ikä oli taltioituna kiteisiin

Nasalta harvinainen löydös: Maan kokoinen planeetta, jolla voisi elää 1:04
MTV Uutiset Live: Nasa onnistui löytämään uuden, asuinkelpoisen planeetan.

Nasan tutkija on onnistunut analysoimaan Australiassa sijaitsevan Yarrabubban meteoriittikraatterin iän.

Australiassa etäisellä alueella sijaitsevalla kraatterilla on ikää hulppeat 2,229 miljardia vuotta. Nasan mukaan kyseessä onkin täten vanhin tunnettu kraatteri.

Maapallon pinnalta löytyy noin 190 suurempaa törmäyskraatteria. Tutkijat pyrkivät määrittämään meteoriittien törmäysten ajankohtia, sillä törmäyksillä on ollut luultavasti erittäin suuri vaikutus planeettamme historiaan ja ympäristömme kehittymiseen.

Yarrabubba on niin vanha, että se ei edes muistuta perinteistä törmäyskraatteria. Alun perin kraatterin läpimitan uskotaan olleen 70 kilometriä, mutta nykyään sen jäänteiden halkaisija on noin 20 kilometriä.

Tutkijat suorittivat kraatterin iän määrityksen tutkimalla alueen kiviaineksia, joisa oli jälkiä meteoriitin aiheuttamasta kuumuudesta. Tutkijat tarkastelivat mm. kivissä olevia sirkonikiteitä elektronimikroskoopin avulla. Mineraalien sisältämää lyijyä ja uraania mittaamalla saatiin törmäyksen ajankohta määriteltyä.

Lue myös:

    Uusimmat