7 miljardia vuotta vanha tähtipöly on vanhinta Maasta koskaan löydettyä materiaa – osa jyväsistä on miljardeja vuosia vanhempia kuin Aurinko

Kiinan mönkijä matkalle kohti kuun pimeää puolta 0:51
Kiinan mönkijä matkalla kohti kuun pimeää puolta. Arkistovideo.

Australiaan 50 vuotta sitten pudonneesta meteoriitista on uusissa tutkimuksissa löydetu jyväsiä, jotka ovat peräisin jopa 7 miljardia vuotta vanhoista tähdistä. Jyvät ovat vanhinta maapallolta löytynyttä materiaa, joka on vanhempaa kuin Aurinko.

Kaakkois-Australiassa sijaitsevan Victorian taivalla nähtiin 28. syyskuuta 1969 jättimäinen valopallo, joka jakautui kolmeen osaan ennen kuin katosi näkyvistä. Kyseessä oli Murchisonin meteoriitti, josta on nyt todistettu löytyvän vanhinta Maan pinnalta löytyvää ainetta, kertoo Live Science.

Live Sciencen haastatteleman tutkija Philipp Heckin mukaan Australiaan pudonneesta Murchisonin meteoriitista löydetyt jyväset ovat paljon suurempia kuin useimmat Aurinkoa edeltävät eli presolaariset jyvät.

Tähdillä vauvabuumi 7 miljardia vuotta sitten

Suurin osa meteoriitin mukanaan tuomasta jyvistä, noin 60 prosenttia, on syntynyt noin 4,6-4,9 miljardia vuotta sitten, kun Auringolla on ikää noin 4,6 miljardia vuotta ja Maalla 4,5 miljardia.

Tutkijoiden mukaan löytö tukee muiden tähtitieteilijöiden teoriaa siitä, että tähtien muodostuksessa oli selvä piikki, "tähtien vauvabuumi", noin seitsemän miljardia vuotta sitten.

– Sitten kului noin 2-2,5 miljardia vuotta, että tuolloin syntyneet tähdet alkoivat tuottaa tähtipölyä, Heck selittää.

– Kun tähti syntyy, se ei vielä muodosta pölyä. Pölyä alkaa muodostua vasta niiden elämänkaaren loppuvaiheessa.

Tutkimus suoritettiin Yhdysvalloissa Field Museum of Natural History -museossa Chicagossa. Tutkimustulos julkaistiin eilen Proceedings of the National Academy of Sciences -julkaisussa.

Korjattu kirjoitusvirhe ja puuttunut sana Aurinko jutun ingressistä kello 21.10.

Lue myös:

    Uusimmat