Australian pääkaupungissa lämpöennätys rikki maastopaloista johtuvan hätätilan keskellä

1:59
Video: Australian maastopaloista selvinnyttä aluetta uhkaa nyt taloudellinen katastrofi.

Australian pääkaupungissa Canberrassa rikottiin sunnuntaina lämpöennätyksiä samaan aikaan kun alueelle on julistettu hätätila rajujen maastopalojen vuoksi. Helmikuu on Australiassa kuumimpia kesäkuukausia.

Sunnuntaina aamuyöllä lämpöä oli 26,7 astetta. Lämpötila ei laskenut yön aikana kertaakaan sitä alemmaksi, mikä on maan ilmatieteen laitoksen mukaan ennätys. Asiasta kertoo Canberra Times -sanomalehti.

Uutistoimisto AFP kertoo lisäksi, että ranskalaisen Meteo France -sääpalvelun meteorologin mukaan Canberrassa mitattiin lauantaina 42,7 asteen lämpötila. Edellinen 42,2 asteen ennätys oli vuodelta 1968. Australian ilmatieteen laitos ei uutistoimiston mukaan kuitenkaan ollut vahvistanut tätä ennätystä.

Canberrassa rikottiin lämpöennätyksiä myös joulu- ja tammikuussa. Kokonaisuudessaan meneillään on mittaushistorian kuumin kesä.

Sunnuntaille odotetaan sateita

Pääkaupunkiterritoriossa turvauduttiin torstaina hätätilan julistamiseen, ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuosikymmeneen. Sääennusteiden helteinen sää kuumine ja kovine tuulineen nosti pelkoja maastopalojen kiihtymisestä alueella, jolla asuu noin 400 000 ihmistä.

Varhain sunnuntaina tämänkertaisen helleaallon kuumin vaihe näytti taittuneen ja Canberran eteläisiä lähiöitä uhanneen palon kerrottiin hieman hiipuneen, kun palomiehet saivat vahvistettuja torjuntalinjoja. Orroral Valleyssa riehuva palo on tähän mennessä tuhonnut ainakin 52 000 hehtaaria pääosin metsäistä aluetta.

Sunnuntaille odotetaan sateita. Kovien tuulten ennustettiin jatkuvan. Paloja hillitsevät rajut sateet voivat aiheuttaa tullessaan myös tuhoja, esimerkiksi nopeasti kehittyviä tulvia.

Australian suurimmassa kaupungissa Sydneyssä odotettiin myös sunnuntaina sateita. Tuulet olivat tuoneet kuumuudessa kärisseen kaupungin ylle maastopalojen savusumua, mikä heikensi ilmanlaatua.

Ainakin 33 ihmistä on kuollut Australian maastopaloissa sitten syyskuun. Uuden Etelä-Walesin ja Victorian osavaltioissa roihuaa edelleen noin 80 paloa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja