Megaroihu-palo ympäröi Sydneytä: Lähialueille julistettu hätätila maastopalojen takia – Helleaalto rikkonut ennätyksiä

1:42
12-vuotias pakeni Australian maastopaloja pakettiautolla

Australiassa viranomaiset ovat julistaneet seitsemän päivän hätätilan Uuden Etelä-Walesin osavaltioon, jossa suurkaupunki Sydneykin sijaitsee.

Ennätyksiä rikkonut helleaalto on vain voimistanut jo viikkoja riehuneita maastopaloja. Osavaltiossa roihuaa noin sata paloa, joista puolia ei ole saatu hallintaan. Megaroihu-nimellä kutsuttu palo ympäröi Sydneytä, ja tuulet ovat useaan otteeseen tuoneet sen myrkylliset savut kaupunkiin.

Kyseessä on jo toinen julistettu hätätila sen jälkeen, kun maastopalokausi alkoi syyskuussa.

Australiassa rikottiin helle-ennätyksiä tiistaina, kun valtakunnallinen keskilämpötila oli 40,9 astetta. Ennätyksen uskotaan ylittyvän lähipäivinä uudelleen. Muun muassa Sydneyssä luvassa on tukalat oltavat savujen ja ennustetun 41 asteen lämpötilan takia.

"Sääennuste lauantaille on vielä pahempi"

Kuumuuden keskellä 2 000 palomiestä yrittää saada paloja hallintaan ympäri osavaltiota. Mukana on myös kanadalaisia ja yhdysvaltalaisia joukkoja sekä Australian puolustusvoimien henkilöstöä.

– Tästä päivästä on tulossa paha, vaarallinen päivä Uudessa Etelä-Walesissa, sääennuste lauantaille on vielä pahempi, pelastuslaitoksen edustaja Shane Fitzsimmons sanoi Australian yleisradioyhtiö ABC:n mukaan.

Osavaltion terveysviranomaiset julkaisivat Twitterissä torstaina ohjeita siitä, miten suojautua savuilta. Ihmisiä on kehotettu muun muassa välttämään rankkaa ulkoliikunta ja viettämään aikaa ilmastoiduissa tiloissa kuten ostoskeskuksissa ja elokuvateattereissa. Erityisesti sydän- ja keuhkosairauksista kärsivät, lapset, raskaana olevat ja vanhukset ovat vaarassa savujen takia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja