Aurinkoihottuma vaivaa joka viidettä suomalaista – näin se oireilee

Aurinkoihottuma vaivaa lievänä jopa 20 prosenttia suomalaisista. Mistä apua kesäpäivien kiusaan? Lääkäri neuvoo. 

– Tavallisimmassa aurinkoihottumassa eli monimuotoisessa valoihottumassa on kyse ihon epänormaalista immunologisesta reaktiosta auringonvalolle, kertoo TYKSin ihopoliklinikan ylilääkäri Leena Koulu.

Ihottuma ilmenee tavallisesti ihon valoalttiilla alueilla. 

– Saattaa tulla näppylää, vesikelloja tai jotain hädin tuskin näkyvää. Tyypillistä on, että iho kutisee hyvin voimakkaasti.

Oireet tulevat yleensä viiveellä. Jos on päivällä auringossa, oireita voi tulla vasta illalla tai seuraavana päivänä. 

Joka viidennellä suomalaisella

Aurinkoihottuma on varsin yleinen Suomessa.

– Noin 20 prosentilla eli joka viidennellä on ollut valoihottumaa joskus. Suurimmalla osalla se on hyvin lievä ja sen kanssa opitaan elämään. Ihmiset ovat auringossa ensin varovaisia ja sietävät loppukesän aurinkoa hyvin.

Jos oireet ovat hyvin voimakkaat ja ne haittaavat arkielämää, kannattaa hakeutua ihotautilääkärin vastaanotolle.

– Ensisijainen hoito potilailla yleensä on UV-karaisuhoito. Se tarkoittaa, että jo ennen aurinkokautta rupeamme antamaan hyvin pieniä määriä UV-valohoitoa eli toteutetaan karaisu hallitusti. Jos kesällä tulee oireita, niin sitten tarvitaan tietenkin oireenmukaista hoitoa eli kortisonivoiteita.

Syynä ihon immuunivasteen muuntuminen?

Tarkkaa syytä aurinkoihottuman syntyyn ei tiedetä. Tutkimukset viittaavat siihen, että kyse on ihon immuunivasteen muuntumisesta.

– Kun olemme auringossa, niin meillä kaikilla tapahtuu DNA-vaurioita iholla. Samanaikaisesti ihon immunologinen reagointi vaimenee. Teorian mukaan siksi, ettemme tunnistaisi muuntunutta DNA:ta vieraaksi ja hylkisi ihoa.

– Tutkimusten perusteella on viitteitä siitä, että monimuotoista valoihottumaa sairastavilla tämä immunologinen reaktiokyvyn vaimeneminen ei olisikaan niin voimakasta kuin muilla, Koulu sanoo.

Iho ja aurinko

Mistä melanooman yleistyminen johtuu? Studio55.fi-lähetyksessä vieraana huhtikuussa 2014 ihotautien ja patologian erikoislääkäri Susanna Virolainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja