Auringon lämpö puhkoi sumupilvet ja yllätti meteorologin: ”Tämä on toiseksi myöhäisin hellepäivä, mikä Suomessa on koskaan mitattu” – Lappeenrannassa mitattiin 26,2 astetta

Aamulla vielä uumoiltiin, että sankka sumu pitäisi lämpötilat maltillisemmissa lukemissa, mutta aurinko teki syystepposensa. Helleraja rikkoutui tänään eri puolilla Suomea ja Lappeenrannassa mitattiin iltapäivällä jopa 26,2 astetta.

– Aamulla, kun heräsin, niin aurinko jo paistoi. Aurinko on vielä tähän aikaan vuodesta sen verran voimakas, että se hajottaa sumupilvilautat. Lokakuussa sen teho ei yleensä enää riitä siihen, kertoo Forecan meteorologi Aleksi Jokela.

Hellelukemia mitattiin myös esimerkiksi Kristiinankaupungissa ja Kokemäellä. Näin lämmin sää tähän aikaan vuodesta yllätti myös meteorologin.

– Onhan se aina jännää meteorologina, kun on tällaisia poikkeuksellisia sääilmiöitä. Keskimääräiset lämpötilat olisivat tähän aikaan vuodesta viidentoista asteen tienoilla. Eli nyt on yli kymmenen astetta tavanomaista lämpimämpää.

Myös Lapissa on mitattu vuodenaikaan nähden tavanomaista korkeampia lämpötiloja.

– Pohjoisessa tähän aikaan keskimääräiset lämpötilat ovat noin kymmenen asteen paikkeilla. Nyt on sielläkin ollut lämpimämpää – noin seitsemäätoista astetta. Utsjoella on tänään mitattu 18 astetta, Jokela kertoo.

– Tämä on toiseksi myöhäisin hellepäivä, mikä on koskaan Suomessa mitattu, hän jatkaa.

Aiempi ennätys on vuodelta 1947, jolloin Tampereella päästiin hellerajan yli 17. syyskuuta.

Syksy on kuitenkin tuloillaan. Keskiviikkona maan etelä- ja keskiosaan saapuu matalapaine ja sateita on luvassa.

– Syksyä kohti selvästi mennään, Jokela naurahtaa.

Päivitys klo 16.30 Otsikossa ja jutussa luki aiemmin, että Lappeenrannassa mitattiin  25,8 astetta. Lämpötila tarkentui 26,2 asteeseen myöhemmin.


Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja