Auri Kananen kommentoi yritysjärjestelyään, joka mahdollistaa mittavat verohelpotukset: "Se tuli sitten siinä vähän yllätyksenä"

Somevaikuttajat saavat verohyötyjä yritysjärjestelyillä 6:00
Somevaikuttajat saavat verohyötyjä yritysjärjestelyillä – taloustoimittaja kertoo, mistä on kyse

Auri Kananen kommentoi MTV Uutisille yritysjärjestelynsä johtuvan ensisijaisesti siitä, että suurin osa hänen tuloistaan tulee Yhdysvalloista.

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi tiistaina selvityksen, jonka mukaan jotkut sosiaalisen median vaikuttajat maksavat holdingyhtiöjärjestelyiden myötä vähemmän osinkoveroja. Järjestelyissä liiketoimintaa harjoittava yhtiön omistus on siirretty varta vasten perustetulle holdingyhtiölle, jonka kautta osingot maksetaan.

Järjestely mahdollistaa sen, että yrittäjä voi maksaa itselleen osinkoja kevyemmällä verotuksella.

Yksi selvityksessä esiin nostetuista somevaikuttajista on "siivouskuningatar" Auri Kananen, joka tunnetaan siivousaiheisista videoistaan. 

Kananen kertoo MTV Uutisille olevansa sitä mieltä, että on hyvä synnyttää keskustelua aiheesta. 

– Kun perustin tämän yhtiön, niin en ole myöskään itse tiennyt tämmöisestä mahdollisuudesta. Se tuli sitten siinä vähän yllätyksenä myöhemmin, Kananen kertoo. 

Suurin osa Kanasen yrityksen tuloista tulee hänen mukaansa Yhdysvalloista, mikä on myös syynä sille, miksi hän on toisen yrityksen perustanut. 

Kananen haluaa kertomansa mukaan välttää holdingyhtiön kautta sen mahdollisuuden, että hänen koko liiketoimintansa vaarantuisi esimerkiksi Yhdysvaltojen Suomesta poikkeavan lainsäädännön vuoksi. Hän kertoo tekevänsä erilaisia yhteistyö- sekä mainossopimuksia yhdysvaltalaisten tahojen kanssa usein. 

– Minulle oli aika päivänselvää, että jos joudun siellä oikeuteen, niin yrityksenihän kaatuu siihen. Koska ei ole mitään vakuutuksia, eikä mitään, vaikka voittaisitkin ne oikeudenkäynnit, niin ne voivat maksaa satoja tuhansia siellä.

– Niin minulla tuli siinä semmoinen, että on suojattava tämä, jotta minulla olisi toinen yritys joka omistaa, johon sitten saadaan ne varat. Ettei liiketoimintani mene ja kaadu siihen, koska en tunne Yhdysvaltojen lakeja. Niin se oli tosi hyvä, että tämmöisen pystyi tekemään. 

Liiketoimintaa harjoittavan yhtiön omistuksen siirtäminen erillisille holdingyhtiölle on tavanomainen järjestely suomalaisessa yrityskentässä, kun halutaan suojata yhtiön omistuksia esimerkiksi jonkin liiketoimintayksikön riskeiltä.

Järjestely on Suomen nykylainsäädännön mukainen. Omistuksen siirtäminen toiselle yhtiölle on herättänyt myös aikaisemmin arvostelua, sillä järjestely mahdollistaa monille kovapalkkaisille suomalaisille mahdollisuuden maksaa huomattavasti vähemmän veroja, kuin mitä palkkatyöstä maksettaisiin vastaavilla tuloilla.

Lue myös:

    Uusimmat