Aune, 76: Moni minua nuorempi on huonommassa kunnossa

Aune Laaksonen liikkuu yhä 76-vuotiaana askel keveänä. Jaksamiseen vaikuttaa olennaisesti kuntosaliharrastus, jonka pariin Aune uskaltautui kolme vuotta sitten ensimmäistä kertaa elämässään.

Aune asui pitkään maalla isohkossa omakotitalossa, jossa riitti paljon hommia. Kun puoliso menehtyi, Aunen täytyi muuttaa kaupunkiin. Eteen tuli uudenlainen tilanne: miten pitää kuntoa yllä, kun se ei enää käy työn kautta?

Kuntosalia Aune ei miettinyt ensimmäisenä ratkaisuna ongelmaansa.

− En pitänyt ajatuksesta mennä kuntosalille, jossa käy paljon porukkaa, eikä tarjolla ole yksityistä neuvontaa, Aune kertaa.

Yrittäjä Anni Sepän ilmoitus Kunto ja terveys 50 -salista paikallislehdessä sai Aunen muuttamaan kolme vuotta sitten mielensä. Kuntosaliharjoittelua ikäihmisille - ehkä kuntosali olisi sittenkin vaihtoehto?

− Kyllä minua arvelutti alkuun, mutta ajattelin, että tutustumiskäynnillä näen, vastaako paikka mielikuviani, Aune sanoo.

Vaikutukset näkyivät heti

Aunesta on kehkeytynyt kolmessa vuodessa Annin salin vakikävijä, joka käyttää laitteita tottuneesti. Ikäihmisten kuntosalin omistaja saa Aunen puhkeamaan kiitosryöppyyn.

− Aluksi en uskaltanut mennä pariin kolmeen laitteeseen ollenkaan. Onneksi Annilla oli aikaa perehdyttää laitteiden käyttöön. Hän on itse tavattoman innostunut asiastaan.

Kuntosaliharjoittelun myötä kropan lihakset alkoivat ilmoitella tuntuvasti olemassaolostaan.

− Alkuun erityisesti jalkaprässissä lihakset tulivat kipeiksi. Päivä harjoittelun jälkeen reidet ja pohkeet tuntuivat aroilta, Aune kertoo.

Kipu ei osoittautunut kuitenkaan turhaksi. Aune sai huomata saliharjoittelun hyödyt jo muutaman käynnin jälkeen liikkuessaan kotiseutunsa ulkoilumaastossa.

− Käyn kävelemässä Lohjanharjun kuntopolulla. Se on tavattoman jyrkkä. Ennen minun piti huilia parikin kertaa kiipeämisen aikana, mutta parin salikerran jälkeen pääsin kerralla ylös!

Aune pärjää kunnossa nuoremmilleen

Kuntosalista on muodostunut Aunelle tärkeä liikuntarutiini. Hän treenaa kaksi kertaa viikossa sekä käy välissä kävelyllä. Tunnin harjoittelun aikana vetreä treenaaja ehtii käydä kaikki laitteet läpi.

− Meitä on yleensä treeneissä kahdeksan kerralla. Porukka on pysynyt kasassa alusta asti. Avainkortilla pystyisi treenaamaan myös itsenäisesti. Itse kuitenkin ajattelen, että kun on sovitut ajat viikoiksi eteenpäin, on myös velvoite käydä niissä, Aune kertoo motivaation säilyttämisestä.

Ryhmässä treenaaminen tuo liikkumiseen myös mieluisan sosiaalisen puolen. Aune kokee saavansa salilta sekä kehon että mielen virkistystä.

− Lapset ovat sanoneet, että voi hyvänen aika miten kivaa, että löysit tällaisen harrastuksen, älä vaan lopeta. Itsekin tunnen, että moni minua nuorempi on huonommassa kunnossa.

Paino Aunella ei ole treenin myötä pudonnut, mutta se ei ole tavoitekaan; lihashan painaa enemmän kuin rasva. Housunkaulus tuntuu joka tapauksessa treenin myötä löysemmältä.

− Aion käydä salilla niin kauan kuin jalat nousevat. Kyllähän tämä kustantaa jonkin verran, mutta rahan maksaa hyvällä omatunnolla. Toivon, että pystyn näin pitkittämään omaa jaksamista, Aune sanoo.

Studio55/Jenni Kokkonen


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55 etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme Studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä sähköpostia osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja