Erdogan vannoi virkavalansa – aukeaako Ruotsin Nato-solmu vihdoin?

Recep Tayyip Erdogan astui virkaansa 5:45
Katso video: Näin Erdogan vannoi valansa uudelle virkakaudelle.

Vaalit viime viikolla voittanut Recep Tayyip Erdogan on vannonut virkavalansa uudelle presidenttikaudelle.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vannonut virkavalansa ja aloittamut samalla kolmannen kautensa presidenttinä.

– Presidenttinä lupaan kunniani ja rehellisyyteni kautta Turkin kansakunnan edessä työskennellä kaikin voimin suojellakseni valtion olemassaoloa ja itsenäisyyttä ja täyttää velvollisuuteni puolueettomasti, Erdogan vannoi.

Erdoganin kannattajat taputtivat virkavalan vannomisen jälkeen parlamentissa minuutin seisaaltaan presidentille. Osa opposition parlamentaarikoista ei kuitenkaan halunnut nousta seisomaan.

Presidentinpalatsissa pidetyssä seremoniassa Erdogan lupasi tuoda hallinnossaan yhteen yhteiskunnan eri osat.

– Haluamme kaikkien opposition segmenttien: journalistien, kirjailijoiden, kansalaisyhteiskunnan, taiteilijoiden ja poliitikkojen, sovittelevan kansan tahdon kanssa. Jos on mielipahaa, jos sydämiä on särkynyt, löytäkäämme tapa tehdä rauha, Erdogan sanoi.

Erdoganin virkaanastujaisiin oli saapunut koko joukko kansainvälisiä arvovieraita. Paikalla olivat muun muassa Unkarin pääministeri Viktor Orban, Venäjän parlamentin alahuoneen, duuman, puhemies Vjatsheslav Volodin ja Venezuelan presidentti Nicolas Maduro.

Stoltenberg ja Bildt yhdessä Ruotsin asialla

Virkavalan vannomistilaisuuteen osallistui myös sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, joka vierailee Turkissa tänään ja huomenna. Stoltenberg käy keskusteluja Erdoganin ja muun Turkin valtiojohdon kanssa ilmeisenä tavoitteenaan suostutella Turkki viimein hyväksymään Ruotsin Nato-jäsenyys.

Stoltenberg sanoi jo aiemmin tällä viikolla Oslossa, että Ruotsi on täyttänyt kaikki viime vuonna antamansa lupaukset Turkille viitaten muun muassa torstaina Ruotsissa voimaan tulleeseen uuteen terrorismilakiin.

Ruotsin näkökantoja selventämässä on Turkissa myös Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt.

Ruotsin tavoitteena on ollut päästä Naton täysjäseneksi ennen Vilnassa heinäkuussa pidettävää Naton huippukokousta.

Turkin lisäksi Unkari ei ole ratifioinut Ruotsin jäsenyyttä.

Epäreiluna pidetty vaalikampanja

Erdogan voitti viime viikolla Turkin presidentinvaalit, jotka menivät toiselle kierrokselle. Erdogan voitti vaalit noin 52 prosentilla äänistä. Hänen oppositioliittoumaa johtavan haastajansa Kemal Kilicdaroglun äänet jäivät noin 48 prosenttiin.

Vaalilautakunnan mukaan sunnuntain vaalit sujuivat kaiken kaikkiaan hyvin eikä äänestyksessä noussut esiin epäilyksiä vaalivilpistä.

Erdoganin voiton toivotaan vauhdittavan Ruotsin Nato-jäsenyyttä 4:01
Video: Erdoganin voiton toivotaan vauhdittavan Ruotsin Nato-jäsenyyttä.

Vaalit käytiin tälläkin kertaa hyvin epäsuhtaisessa asetelmassa. Erdoganin hallinto kontrolloi koko valtionkoneistoa vaalilautakuntaa myöten ja valtaosaa Turkin mediasta. Erdogan on presidenttikautensa aikana rajoittanut niin opposition kuin median toimintaa.

Heti vaalien jälkeen Turkissa avattiin tutkinta lähes kaikkien riippumattomien tai opposition televisiokanavien sunnuntaisesta vaaliuutisoinnista.

Lue myös:

    Uusimmat