Näin Erdogania juhlittiin ja onniteltiin ympäri Eurooppaa

Erdoganin voiton toivotaan vauhdittavan Ruotsin Nato-jäsenyyttä 4:01
MTV Uutisten ulkomaankirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo MTV:n Seitsemän uutisissa, että Erdoganin kannattajat ovat riemuinneet voimakkaasti eri puolilla Europpaa.

Turkkia pitkään johtanut Recep Tayyip Erdogan voitti sunnuntaina presidentinvaalien toisen kierroksen ja Erdoganin kannattajat ovat riemuinneet.

MTV Uutisten Eurooppa-kirjeenvaihtaja Heikki Piuhola kertoo MTV:n Seitsemän uutisissa, että Erdoganin kannattajat ovat riemuinneet voimakkaasti eri puolilla Europpaa.

– Aivan erityisesti Lontoossa, Zurichissä ja Pariisissa, sekä täällä Saksassa, jossa Erdoganin kannatus on voimasta. Hän sai Saksassa asuvien turkkilaisten äänistä 67,5 prosenttia. Täällä asuu 1,3 miljoonaa äänioikeutettua turkkilaista, Piuhola kertoo.   

Erdogan on saanut onnitteluja eri maiden päämiehiltä, sekä myös Naton ja EU:n johtajilta. 

– Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toivotti Turkin mukaan tässä tärkeässä hetkessä, jolloin Vilnan huippukokousta valmistellaan ja jossa varmasti oli myös viesti Ruotsin jäsenyyden hyväksymisestä näissä valmisteluissa tai siihen varautumisessa. 

EU:n komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen korosti, miten tärkeää Euroopan ja Turkin välinen yhteistyö on. 

– Hän viitannee myös siihen, että Turkki säilyttää ja pitää suuren osan Eurooppaan pyrkivistä pakolaisista yhä edelleen leireillään. Tämän yhteistyön jatkuminen on hänelle tärkeä asia, Piuhola arvioi.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron toivoi, että Naton ja Välimeren, sekä transatlanttisia suhteita pystytään Turkin kanssa kehittämään. 

Turkin valuutta liira sukelsi ennätysalhaalle

Maanantaina illalla Turkin liiran kurssi oli runsaan puolen prosentin laskussa, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Yhdellä dollarilla sai hieman yli 20 liiraa, eli Turkin valuutta oli painunut lähelle viime viikolla kirjattuja pohjalukemia.

Sijoittajien huolia voivat osaltaan selittää Erdoganin epätavanomaiset näkemykset rahapolitiikasta. Erdoganin näkemyksen mukaan korkeat korot kiihdyttävät inflaatiota, kun yleisesti asian ajatellaan olevan päinvastoin.

Turkin liira on heikentynyt rajusti viime vuosina. Vielä viisi vuotta sitten yhden dollarin sai alle viidellä liiralla.

Lue myös:

    Uusimmat