Tutkija Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemisestä: Erdogan ei enää hyödy vitkuttelusta

Tutkija kommentoi Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemistä: Positiivinen signaali 7:19
Tutkija kommentoi Ruotsin Nato-jäsenyyden etenemistä: Positiivinen signaali

Ruotsissa astui torstaina voimaan uusi terrorismilainsäädäntö, joka muun muassa kieltää terroristijärjestöön kuulumisen, vaikka henkilö ei suoraan osallistuisi terroritekoihin.

Turkki on vaatinut Ruotsia ottamaan Turkin turvallisuuden huomioon osana Nato-hakemusprosessia, mistä uuden terrorismilainsäädännön voi nähdä signaalina.

Lainsäädäntöuudistusta onkin pidetty ratkaisevana myös Ruotsin Nato-jäsenyyden kannalta.

– Tässä selvästi pyritään rakentamaan mahdollisuuksien ikkunaa, ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen kommentoi MTV Uutiset Liven lähetyksessä.

Nato-jäsenyyden pitkittämistä on pidetty myös Turkin sisäpolitiikan välineenä.

Kokoukseen ratkaisijana?

Turkin presidentinvaalien sunnuntainen toinen kierros päättyi istuvan presidentin Receep Tayyip Erdoganin voittoon. Vaalihyötyä ei siis enää voida käyttää verukkeena vitkuttelulle.

– Tässä tapauksessa viivyttelyn tarkoitus ja hyödyllisyys näyttäytyy hieman kyseenalaisena, Vanhanen toteaa vaalitulokseen viitaten.

Vanhasen mukaan hyväksymällä Ruotsin Natoon Erdoganilla voisi olla voitettavaa.

– Jos Turkki tämän suostuu tekemään, niin Erdogan voi saapua Vilnan-huippukokoukseen ja ottaa itselleen positiivisen mediahuomion ja pyrkiä kokouksen keskiöön osoittamalla, että hän nyt ratkaisee tämän laajentumiskysymyksen lopullisesti Ruotsinkin osalta.

Katso koko haastattelu artikkelin videolta.

Lue myös:

    Uusimmat