Auer-saaga kypsytti valtakunnansyyttäjän – haluaa Suomen oikeusjärjestelmän uusiksi

Valtakunnansyyttäjä Matti Nissinen esitti MTV Uutisten haastattelussa radikaalin muutosehdotuksen Suomen oikeusjärjestelmään.

Ehdotus sai kimmokkeensa Anneli Auerin pitkällisestä murhaoikeudenkäynnistä, joka sai vihdoin tänään lopullisen päätöksensä. Korkein oikeus ilmoitti tänään, että jutun valituslupahakemukset eivät menneet läpi.

Nissinen sanoo, että muutoksenhakujärjestelmää rikosasioissa pitäisi muuttaa niin, että näyttö rikosasioissa arvioitaisiin vain yhden kerran.

– Panostetaan käräjäoikeusvaiheeseen. Otetaan vaikka viisi tuomaria, mutta arvioidaan kaikki todistelu vain kerran. Esimerkiksi todistajien muisti ei uudelleen kuulusteluissa enää parane.

Suomen oikeusjärjestelmä kankea

Ehdotus tarkoittaisi sitä, että tekijän syyllisyyttä arvioitaisiin jatkossa enää käräjäoikeudessa.

– Sen jälkeen, jos ylemmissä oikeusasteissa on tarvetta, niin arvioidaan oikeuskysymyksiä. Esimerkiksi, onko teko tappo vai murha. Samaan pakettiin voisi ottaa sen, että kaikki henkilötodistelu esitutkinnassa otettaisiin videolle, ja niitä videoita voitaisiin tietyissä tilanteissa käyttää.

Nissisen mukaan Suomen oikeusjärjestelmä soutaa ja huopaa aivan liikaa.

– Jos tämä tuntuu liian dramaattiselta uudistukselta, niin otettaisiin Ruotsin malli käyttöön siitä, että hovioikeuksissa käytettäisiin vain käräjäoikeuden videotallenteita. Ei enää vaivattaisi todistajaa uudestaan.

– Näytön arviointi yhden kerran on kansainvälinen tapa. Meillä vatkataan asioita liian pitkään. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja