Atooppisella ihottumalla elämää uhkaava sivuseuraus – tulehduksellinen ihosairaus suurentaa merkittävästi itsemurhariskiä

Kuivan ihon talvihoito 8:08
Videolla kerrotaan atooppisen ihon hoidosta.

Atooppinen ihottuma ei ole ”vain ihottumaa”, vaan krooninen tauti, joka voi vaikuttaa suuresti ihmisen koko elämään. Yksi elämää uhkaava atooppisen ihottuman vaikutus on kohonnut itsemurhariski.

Atooppinen ihottuma lisää ihmisen itsemurha-ajatuksia 44 prosentilla ja itsemurhayrityksiä 36 prosentilla verrattuna henkilöihin, joilla ei ihottumaa ole. Asia selviää tuoreesta yhdysvaltalaisten tutkijoiden johtamasta tutkimuksesta, joka ilmestyi JAMA Dermatology -julkaisussa.

Tutkimus on meta-analyysi 15 aiemmasta tutkimuksesta, joihin osallistui yhteensä yli 310 000 atoopikkoa ja 4,4 miljoonaa henkilöä, joilla ihottumaa ei ilmennyt. Tutkimukset sijoittuivat Pohjois-Amerikkaan, Aasiaan, Eurooppaan ja Afrikkaan.

Syy mielessä vai ruumiissa – vai molemmissa?

Syy atooppisen ihottuman ja itsemurhariskin väliselle yhteydelle saattaa perustua moneen eri seikkaan.

Atooppinen ihottuma ilmenee fyysisesti, mutta sillä on myös psykologisia vaikutuksia. Ihottuman aiheuttama kutina ja kipu voivat esimerkiksi heikentää unta sekä leimata atoopikon esimerkiksi työ- tai opiskeluympäristöissä ja aiheuttaa häpeää, listaa ScienceAlert-sivusto.

On myös mahdollista, että välittäjäaine sytokiinit muuttavat atoopikon serotoniiniaineenvaihduntaa. Serotoniini vaikuttaa ihmisen mielialaan ja sen vajaus voi ilmetä esimerkiksi alakulona ja masennuksena. Aikakauskirja Duodecim kertoo, että aiemmin sytokiinien ja muiden tulehdusmerkkiaineiden suurentuneet pitoisuudet on yhdistetty skitsofreniaan ja kaksisuuntaiseen mielialahäiriöön.

Atooppiseen ihottumaan saattaa liittyä myös itsemurha-ajatuksille altistava geneettinen riski.

Ihotautilääkärien tulisi tiedostaa riski

Yhdysvaltalaisen CNN-uutiskanavan haastattelema ihotautien ja epidemiologian professori muistuttaa, että vaikka tutkimus osoittaa selkeän yhteyden atooppisen ihottuman ja itsemurhien välillä, on asiassa vielä paljon selvitettävää.

Tutkijat huomauttavat, että joka tapauksessa ihotautilääkärien olisi hyvä tiedostaa löydökset. Atooppisesta ihottumasta kärsiviä potilaita kohdatessaan asiantuntijoiden olisi hyvä kiinnittää huomionsa potilaan henkiseen hyvinvointiin. Tarpeen vaatiessa itsemurha-alttiutta selvittävät kyselyt saattaisivat paljastaa potilaan elämää uhkaavan riskin.

Jopa 10 prosentilla aikuisista on atooppinen ihottuma.

Lue myös:

    Uusimmat