Mainos

Asuntomurtoja tehdään sarjatyönä – "Kaikki pengottu ja myllätty"

Asuntomurtojen määrä on lähtenyt 2000-luvun alun pitkän laskun jälkeen taas reippaaseen kasvuun. Syynä ovat kansainväliset rikollisliigat, jotka tekevät murtoja eri viikonloppuina eri kaupunkeihin, lähinnä omakotialueille.

– Kutsumme näitä murtoja nimellä ”hit and run”. Hyvin organisoidut liigat kiertävät omakotialueita ja tekevät nopeita iskuja useaan taloon. Saaliiksi kelpaavat vain kulta ja raha, kertoo Pohjanmaan poliisilaitoksen rikosylikonstaapeli Matti Ranta.

Pohjanmaan alueella jo noin puolet asuntomurroista on kansainvälisten liigojen käsialaa. Tämän voi päätellä sekä tekotavasta että ajankohdasta: samana yönä saattaa sattua 10-20 murtoa.

– Kaikki pengotaan ja myllätään, laatikot vedetään lattialle. Myös saaliin suhteen ollaan tarkkoja, edes kaikki kulta ei kelpaa, kertoo Ranta.

Poliisi on jo hyvin kärryillä liigojen toiminnasta. Liigat tulevat lähinnä Baltian maista ja niiden jäsenillä on tarkat tehtävät.

– Murtojen tekijät eivät vie saalista ulos maasta, siihen on eri porukka. Autoihin vaihdetaan suomalaiset, väärennetyt rekisterikilvet ja paikalta poistutaan nopeasti. Joskus saalis myös kätketään maastoon, kertoo Ranta.

Esimerkiksi Pohjanmaan poliisi on selvittänyt liigojen murtoaaltoja yllättävän hyvin. Vastikään löytyi maastokätkö ja tekijöitäkin saadaan kiinni aika ajoin.

– Meillä on paraikaa vangittuna kaksi epäiltyä, kertoo Ranta.

Raamatunlehtiä oviin

Pohjanmaalla yhteen murtoaaltoon liittyi outo ilmiö. Talojen oviin oli käyty edellispäivänä kiinnittämässä nastoilla raamatunlehtiä. Asukkaat uskoivat tällä testatun talojen tyhjänä olemista – kahteen taloon murtauduttiin seuraavana yönä.

– Näillä asioilla ei välttämättä ole yhteyttä. Toistaiseksi meillä ei ole tietoa siitä, että liigat käyttäisivät tällaisia tiedustelijoita, sanoo Ranta.

Poliisin tiedossa on sen sijaan se, että murtoja tehdään uusille omakotialueille myös keskellä päivää.

– Näin tapahtuu, kun lasketaan että uusien omakotitalojen lapsiperheet ovat päivisin töissä ja koulussa.

Erääseen taloon Pohjanmaalla iskettiin keskellä yötä, vaikka väki oli yläkerrassa nukkumassa.

– Itse olin tullut yhden jälkeen yöllä töistä ja vaimo nousi jo aamulla viiden jälkeen. Tässä välissä oli murto tehty, ihmettelee perheen isä.

Poliisin mukaan murtoliigat tekevät arvionsa talojen asukkaista.

– Esimerkiksi eläkeläisten taloihin ei tehdä iskuja keskellä päivää, kertoo Ranta.

Poliisin ohje murtoja vastaan on selvä: talo täytyy pitää asutun näköisenä, vaikka olisi reissussakin.

”Murto kuin raiskaus”

Kokkolassa Halkokarin asuntoalueelle iskettiin yhtenä yönä kahdeksaan omakotitaloon. Samaan aikaan muualla kaupungissa iskuja tehtiin vielä useita. Mökillä ollut Uusitalon pariskunta koki jymy-yllätyksen palattuaan kotiin.

– Takaoven ikkuna oli rikottu, kaikki paikat pengottu ja myllätty. Se tuntui kauhealta, kuin raiskaus, kun intiimitkin asiat alusvaatteita myöten oli tutkittu, kertoo Merja Uusitalo.

Hän menetti paitsi rahalliselta, myös tunnearvoltaan tärkeitä koruja, jotka oli jo luvannut lahjaksi lastenlapsilleen.

– Parhaat korut vietiin, tietenkin, naurahtaa Uusitalo.

Kenneth Elvkullan perhe oli myös reissussa, kun taloon iskettiin. Kaikki korut eivät kelvanneet tästäkään talosta.

– Tarkasti oli valittu ja viety vain arvokkaimmat. Vanhat Suomen markat ja setelit olivat myös kelvanneet, mutta ei mikään muu.

Molempien talojen asukkaille on jäänyt murrosta muistoksi pelko.

– Joka kerran kun tulee kotiin, pelko on mukana. Huomaa säpsähtelevänsä äänistä ja kuulostelevansa koko ajan mahdollisia tulijoita, kertoo Uusitalo.

Kenneth Elvkullaa harmittaa, että perheen lapsille on jäänyt tapahtumasta pelko.

– Nukkumaan mennessä se tulee esiin. Tähän asti on voinut aina sanoa, että ei kotona ole mitään pelättävää – nyt se on vaikeaa, sanoo Elvkulla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.