Asuntomarkkina väisti koronaviruksen – "Jos lyhennyksistä ei selvitä, kauppoja joudutaan ehkä tekemään"

1:49
Video: Asuntokauppa käy normaalisti koronasta huolimatta.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntojen hinnat ovat pitäneet pintansa koronasta huolimatta kasvukeskuksissa.

Koko maan asuntohintojen kehitys on prosentin verran plussalla, mutta luku ei kerro aivan koko totuutta, sillä hinnat ovat paikoin myös laskeneet.

– Asuntokauppa käy kohtuullisesti koko maassa, mutta parhaiten kasvukeskuksissa, sanoo pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä.

Kasvukeskuksissa kuten pääkaupunkiseudulla, Tampereella ja Turussa hinnat nousevat, mutta yllättävästi eniten hinnat nousivat Vaasassa, neljä prosenttia.

Sen sijaan laskua on ollut esimerkiksi Mikkelissä (-9%), Lahdessa (-5%) ja Kouvolassa (-5%), kertoo Hypoteekkiyhdistyksen asuntomarkkinakatsaus. 

Kauppa käy koronasta huolimatta

Asuntopalvelu Oikotien kyselytutkimuksen mukaan kolmasosa suomalaisista on kiinnostunut vaihtamaan asuntoa, mutta vain 18 prosenttia on valmis myymään omistusasuntonsa.

Tarjonnan ylittävä kysyntä luo hinnoille nostetta.

– Tarjonnassa näkynee koronakriisin talousvaikutukset siten, että ihmisillä voi olla käsitys, ettei asuntomarkkinoilla olisi nyt menekkiä tai hintojen luullaan olevan matalalla.

Tilanne on päinvastainen. Menekkiä on, asuntoja myytiin kiinteistönvälittäjien kautta syyskuussa noin kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuoden syyskuussa, sanoo Oikotien asuntojohtaja Anna Leinonen.

Koronakriisi näkyi notkahduksena asuntokaupassa keväällä, mutta nyt kauppa on jo kriisiä edeltävällä tasolla. 

Sairaanhoito houkuttimena

Koronakriisin seurausta lienee se, että yliopistosairaalat ovat nousseet houkuttimiksi. On tutkimusnäyttöä siitä, että suurimpien sairaaloiden lähialueilla asuntojen hinnat tahtovat nousta.

– Nuorimmassa päässä yliopisto on vetovoimatekijä, mutta vanhimpia asunnonvaihtajia houkuttavat hyvät terveyspalvelut, sanoo Brotherus.

Nähtäväksi jää

Keväällä pankit tarjosivat laajasti lyhennysvapaita. Niitä otettiinkin käyttöön, ja puolen vuoden lyhennysvapaat ovat nyt päättymäisillään.

– Pakkomyyntejä tuskin on tulossa, mutta jos lyhennyksistä ei selvitä, kauppoja joudutaan ehkä tekemään, arvio Hypoteekkiyhdistyksen Brotherus.

Pankkien ja kotitalouksien todellinen tilanne selviää vasta sitten, kun kaikki lyhennysvapaat kuukaudet ovat kuluneet loppuun ja nähdään velallisten maksukyky ja pankkien sietokyky.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja