Mainos

Asuntokaupan hyytyminen vei kolmanneksen välittäjien tuloista

Asuntokaupan hyytyminen näkyy selvästi kiinteistönvälitysyritysten liikevaihdossa, joka jäi tammi-maaliskuussa kolmanneksen vuoden takaista pienemmäksi. Myös asuntojen hintojen lasku rouhaisi osan välittäjien palkkioista, jotka määräytyvät prosentteina myyntihinnoista.

Isoimmat välittäjät kärsivät enemmän kuin pienemmät, alle 20 henkeä työllistävät yritykset, kertoo Kiinteistönvälittäjien keskusliitto. Tulovirran tyrehtyminen on heijastunut myös alan työllisyyteen.

- On ollut lomautuksia ja irtisanomisia, muutamia isompiakin yrityksiä on lopettanut toimintansa ja osa vanhemmista välittäjistä aikaistanut eläköitymistään. Oma näppituntumani on, että alalta on lähtenyt 300-400 välittäjää, kun heitä enimmillään on ollut noin 4500, arvioi keskusliiton toimitusjohtaja Jukka Malila.

Välittäjän jo helpompi hengittää

Nyt asuntomarkkinoilla näkyy välittäjien mukaan jo merkkejä elpymisestä, vaikka pelko työllisyyden heikkenemisestä hillitsee yhä ostohaluja. Käytettyjen kerrostaloasuntojen hinnat ovat liiton mukaan pitkälti jo palautuneet viime vuoden tasolle.

Tammi-toukokuussa 2009 hinnat laskivat koko maassa vain 0,3 prosenttia vuoden takaisesta. Helsingissä laskua kertyi eniten eli viisi prosenttia.

- Maaliskuu ja sen jälkeinen aika on tuonut uutta virettä asuntokauppaan, Malila sanoi.

Elpymisestä kertoo myös se, että myyntiajat ovat kevään mittaan lyhentyneet koko maassa. Esimerkiksi Helsingissä käytetyn kerrostaloasunnon keskimääräinen myyntiaika oli toukokuussa enää 57 vuorokautta, kun se helmikuussa oli 83 vuorokautta.

Ensi syksyn näkymiä KVKL luotasi haastattelemalla jäsenyritystensä suurimpien yksiköiden johtajia. Vastausten pohjalta liitto ennustaa, että vanhoja osakeasuntoja myydään tänä vuonna Suomessa noin 75 000-77 000 kappaletta, kymmenisen prosenttia viime vuotta enemmän.

Asuntojen hintoihin välittäjät eivät ennakoi jyrkkiä muutoksia. KVKL:n kyselyyn vastanneista lähes puolet arvioi, että vanhojen asuntojen hinnat pysyvät loppuvuonna kutakuinkin kesäkuun tasolla. Pienemmät asunnot saattavat hieman kallistua, suurempien hinnat joko pysyvät ennallaan tai lievästi laskevat.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.