Asuntojen myyntihalut ovat laskeneet korona-aikana: Kauppa vilkastuisi entisestään, jos tarjontaa tulisi enemmän

1:49
Viime vuoden loppupuolella kerrottiin, että asuntokauppa on käynyt koronasta huolimatta vilkkaasti.

Asuntokauppa on ollut vilkasta koronasta huolimatta. Kauppoja olisi kuitenkin syntynyt enemmän, jos myyntihalukkaita olisi enemmän. Korona-aika on hillinnyt osan myyntihaluja.

Koronaepidemia ei hiljentänyt asuntokauppaa Suomessa, sillä monet suomalaiset halusivat muuttaa itselleen sopivampaan kotiin.

– Kotiin on panostettu korona-aikana. Monet ovat halunneet lisää tilaa esimerkiksi etätöiden tai lasten etäkoulun takia. Samalla on voitu haluta ympärille lisää vihreyttä, kertoo Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Tarjonta ei ole kuitenkaan viime aikoina vastannut kaikkialla kysyntää. SKVL:n tekemän markkinakatsauksen mukaan myyntihalukkuus on ollut korona-aikana vaimeampaa kuin sitä ennen. Samaan aikaan halu ostaa asunto on kasvanut.

– Myyntiin tulevien asuntojen määrä on ollut alhaisempi, mutta kauppa on silti käynyt vilkkaasti. Uskon, että myyntihalukkuuteen on vaikuttanut se, että monet ovat kuitenkin olleet tyytyväisiä omaan kotiinsa eivätkä ole halunneet myydä, Mannerberg pohtii.

Asuntojen kiinnostavuus vaihtelee alueittain. SKVL:n mukaan kysyntää on erityisesti uudemmista omakotitaloista ja muista perheasunnoista kautta maan.

– Myös pienille asunnoille on kysyntää. Asuntoja halutaan omistaa entistä enemmän. Ja kaikki asunnot eivät toki käy kaupaksi, Mannerberg sanoo.

Kasvu jatkumassa 2021

SKVL ennustaa omakotitalokaupan ja loma-asuntokaupan kasvavan 4-6 prosenttia alkuvuonna 2021. Kasvuun vaikuttaa myös se, kuinka paljon asuntoja tulee myyntiin.

–Tammikuussa on vaikuttanut siltä, että pikkaisen enemmän tavaraa tulee myyntiin, Mannerberg toteaa.

Korona-aikana maalle muutosta on syntynyt etätöiden myötä trendi, joka voi jatkua, jos etätyöt yleistyvät pandemiaa edeltäneestä ajasta.

Hyvien liikenneyhteyksien päässä oleville kunnille tämä voi mahdollistaa kasvavaa muuttoliikettä.

Asuntokaupan näkymät vaihtelevat SKVL:n mukaan jonkin verran eri puolilla Suomea.

Pääkaupunkiseudulla kysyntä hyväkuntoisista, suuremmista perheasunnoista on jopa hiukan ylikuumentunut ja johtanut selvään hintojen nousuun. Sekä omakoti- että rivitalot ovat erittäin kysyttyjä erityisesti hintaluokassa alle 500 000 euroa.

Myös pääkaupunkiseudun kehyskunnissa kysyntä on vahvistunut selvästi. Eniten kysyntää olisi uudemmista hyväkuntoisista omakoti-, pari- ja rivitaloista

Turun seudulla kysyntää on kaikenkokoisista asunnoista. Hyväkuntoisia omakotitaloja ei ole runsaasti tarjolla Turussa, joten niiden kysyntä näkyy pienemmillä paikkakunnilla. Turussa kerrostaloasuntojen kaupan odotetaan olevan vahvaa.

Tampereella on pulaa hyväkuntoisista vanhoista asunnoista keskeisissä sijainneissa, mutta kauppojen määrän odotetaan kasvavan. Tampereen ympäryskunnissa on odotettavissa erityisen voimakasta kysyntää hyväkuntoisista omakotitaloista ja rivitaloista.

Oulun asema kasvukeskuksena nostaa sen markkinoissa kolmen suuren kasvukeskuksen tuntumaan neljäntenä suurena alueena.

Etelä-Suomessa pääkaupunkiseudun ulkopuolella vetovoimaisia ovat muun muassa Hankoja Raasepori.

Hämeenlinnassa kysyntä on keskittynyt uudempiin asuntoihin. Hämeenlinnan maaseutupitäjissä on selvää vilkastumista omakotitaloissa. Loma-asuntokaupan ennustetaan käyvän erittäin vilkkaana alkavana vuonna.

Kaakkois-Suomessa on SKVL:n mukaan pula hyväkuntoisista myytävistä asunnoista.

Etelä-Savo kärsii muuttotappiosta

Etelä-Savossa käy metsäkauppa sekä loma-asuntojen kauppa, mutta asuntokaupassa alue kärsii toistaiseksi muuttotappiosta.

Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa erityisesti Joensuussa ja Kuopiossa odotetaan omakotitalokaupan jatkuvan kasvavana alkuvuonna.

Jyväskylä jatkaa viidenneksi suurimpana kasvukeskuksena kauppamäärissä. Keski-Suomessa myös pienempien alueiden omakotikauppa on piristynyt. Vaikeuksia aiheuttaa rahoituksen saaminen pankeilta.

Satakunnassa markkinoita on hiljentänyt opiskelijoiden puute. Vahvaa piristymistä on odotettavissa omakotitalokaupassa. Alueelle on rakennettu paljon uusia kerrostaloasuntoja ja koronan väistyessä ja opiskelijoiden pikkuhiljaa palatessa paikkakunnalle on kaupankäynti vilkastumassa.

Pohjanmaalla kysynnän odotetaan elpyvän alkuvuonna. Alueen työllisyystilanne vaikuttaa merkittävästi hinta- ja kysyntäkehitykseen.

Rovaniemen alueella on kysyntää uudehkoista rivitaloista sekä omakotitaloista.

Kemissä ja Torniossa odotetaan sitä, miten uusi biotuotetehdas ja sen tuomat työpaikat vaikuttavat asuntomarkkinoihin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja