Asunnonvaihtaja, varo tätä virhettä!

Hypon asuntomarkkina-analyysin sanoma on selkeä: asuntomarkkinoilla ei kannata tehdä hätiköityjä päätöksiä ja kahden asunnon loukkuun ei pidä ajautua.

Hypon tuoreimman asuntomarkkina-analyysin mukaan asunto- ja asuntolainamarkkinoiden eriytyminen on uusi, normaali olotila. Eriytymisen syynä on perustavanlaatuinen asuntomarkkinoiden valuvika eli krooninen epätasapaino asuntojen kysynnän ja tarjonnan välillä.

Paras tilanne on niillä, jotka ovat myymässä haluttua yksiötä tai kaksiota ja tarvetta olisi selvästi isommalle asunnolle. Oma asunto kannattaa stressitestata kuuden prosentin korolla: jos kuuden prosentin korolla tulisi vaikeuksia selvitä, hanke on omiin resursseihin nähden liian suuri ja/tai kohde liian kallis. Jos puolestaan laskelma vaikuttaa helpolta, laina-aikaa kannattaa lyhentää. Näin asunnosta voi tulla velaton suunniteltua nopeammin.

Asunnonvaihtajan on erittäin tärkeää välttää yleinen virhe eli kahden asunnon loukku. Ensin täytyy siis ehdottomasti myydä vanha asunto, sitten hakea pankista sitova luottopäätös uuden asunnon rahoittamiseen ja vasta sen jälkeen allekirjoittaa sitova ostositoumus uudesta asunnosta. Kiirehtiä ei kannata.

(MTV LIFESTYLE – HYPO)

Lue myös:

    Uusimmat