Mainos

Asuminen puhutti kehitysvammapäivillä : laitoksille vaihtoehtoja

Lähiyhteisöt ovat kehitysvammaisille parempi asumismuoto kuin laitokset, sanoo sosiaalineuvos Elli Aaltonen.

Maamme kehitysvammahuollossa on sosiaalineuvos Elli Aaltosen mielestä uskottu liiaksi laitoksiin. Hänen mukaansa valittu kehittämissuunta laitoksista lähiyhteisöihin on oikea, kun varmistetaan, ettei motiivina ole vain talouden hoito. Itä-Suomen lääninhallituksen Joensuun palveluyksikössä työskentelevä Aaltonen puhui tänään Joensuussa pidetyssä kehitysvammaisten päivän valtakunnallisessa pääjuhlassa.

Aaltonen korosti, että kehitysvammaisten itsellinen elämä edellyttää kunnilta riittäviä ja toimivia avopalveluja sekä ammattitaitoista henkilökuntaa.
-Myös yksityiset palvelut tulee kytkeä osaksi lähipalveluja, Aaltonen vaati. Tutkimusten mukaan vain 3-4 prosenttia kehitysvammaisten vanhemmista haluaa lastensa asuvan laitoksissa. Aaltosen mukaan tämän toiveen toteuttaminen vaatii viranomaisilta ja yksityisiltä palvelujen tuottajilta entistä parempaa suunnitelmallisuutta ja yhteistyötä. Aaltonen arvioi eri tahojen tekevän jopa liian paljon avohoidon suunnitelmia, jotka kuitenkaan eivät käytännössä kohtaa. Monenlaiset suunnitelmat tulisi yhdistää yhdeksi palvelusuunnitelmaksi, joka laaditaan yhdessä kehitysvammaisen ja tarvittaessa hänen omaisensa ja asiantuntijoiden kanssa, Aaltonen esitti.

Kehitysvammaisen eläminen lähiyhteisössään edellyttää sen asukkailta oikeaa asennoitumista kehitysvammaisuuteen. Vaikka asennoituminen onkin muuttunut oikeaan suuntaan, niin Aaltosen mukaan kielteisiä suhtautumista näyttää vieläkin ilmenevän. Esimerkkinä hän mainitsi mahdollisuuden saada perhekoti naapuriksi.

Valtakunnallisena kehitysvammaisten päivänä antamassaan julkilausumassa Kehitysvammaisten tukiliitto vaatii parannuksia iäkkäiden omaishoitajien asemaan. Jotta omassa lapsuudenkodissa asuminen voisi olla vapaaehtoinen valinta muiden asumismuotojen rinnalla, yhteiskunnan on tarjottava omaishoitajalle ja kehitysvammaiselle perheenjäsenelle riittävästi tukea arjessa selviytymiseen, liitto sanoo julkilausumassaan. Liiton mukaan omaishoitajat tarvitsevat lisää mm. kodinhoitoapua, lomamahdollisuuksia ja tilapäishoitoa kehitysvammaiselle perheenjäsenelleen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.