Mainos

Asuminen nosti inflaatiota kolmanneksen

Asumiseen liittyvät kustannukset ovat nostaneet selvästi maaliskuun inflaatiota. Kuluttajahintojen vuosimuutos eli inflaatioprosentti oli viime kuussa 3,9 prosenttia. Tästä asumisen osuus oli tasan kolmannes eli 1,3 prosenttiyksikköä, ilmenee Tilastokeskuksen julkistamista tiedoista.

- Elintarvikkeiden ja alkoholijuomien osuus oli pyöristettynä yhden prosentin luokkaa, joten inflaatio ilman näitä kahta olisi ollut paljon pienempi, sanoo aktuaari Juhani Pekkarinen.

Asumisen osuudessa on mukana yksittäisenä hyödykkeenä myös sähkön hinta, jonka osuus oli 0,16 prosenttia eli vähän yli kymmenesosa koko asumisryhmästä.

Pekkarinen pitää sähkön osuutta kuitenkin huomattavana, sillä yksittäisenä hyödykkeenä se sijoittuu kärkipäähän.

- Kevyt polttoöljy, asuntojen vuokrat ja uuden asunnon hankinta menevät edelle, mutta sitten tuleekin jo sähkö, Pekkarinen sanoo.

Energian, kevyen polttoöljyn ja ajoneuvojen polttoaineiden osuus haukkaa inflaatioprosentista 0,6 prosenttia.

Kuluttajahintojen alenemiseen vaikuttivat niin uusien kuin käytettyjen henkilöautojen hintojen lasku autoveromuutoksen takia.

Myös viihde- ja muun elektroniikan hinnat ovat laskeneet jo pitkään. Varsinkin televisioiden, dvd-soitinten, kannettavien tietokoneiden, printtereiden ja muistitikkujen hinnat ovat tulleet alaspäin.

Helmikuusta maaliskuuhun inflaatio kiihtyi 0,9 prosenttia, kun vaatteiden alennusmyynnit päättyivät ja vihannesten hinnat kallistuivat.

- Inflaation kiihtyminen johtuu kausituotteista kuten vihanneksista ja vaatteista. Tämä vuosi näyttää menneen pikkuisen eri tavalla kuin viime vuosi, kun tuli piikki ylöspäin, Pekkarinen sanoo.

Tilastokeskuksen haastattelijat keräävät indeksiä varten noin 50 000 hintatietoa lähes 500 hyödykkeestä noin 2700 liikkeestä aina kuukauden puolivälissä. Lisäksi noin 1000 hintatietoa kerätään keskitetysti.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja