AstraZenecan rokote voi ehkäistä myös koronan leviämistä – saattaa vähentää jatkotartuntoja noin 67 prosentilla

AstraZenecan koronavirusrokote saattaa ehkäistä myös viruksen leviämistä ihmisestä toiseen, uutisoi muun muassa Sky News viitaten lääketieteellisessä Lancet-lehdessä julkaistuun artikkeliin.

Tutkijoiden mukaan rokote saattaa vähentää jatkotartuntoja jopa noin 67 prosentilla, mikä tarkoittaisi sitä, että noin kaksi kolmesta koronavirustartunnan saaneesta AstraZenecan valmisteella rokotetuista ihmisestä ei levittäisi virusta eteenpäin.

Tutkimustulokset ovat alustavia ja ovat vielä vertaisarvioitavana.

Ensimmäisellä annoksella jopa kolmen kuukauden suoja

Samaisen tutkimuksen mukaan rokotteen teho voi säilyä ensimmäisen rokoteannoksen jälkeen kolmesta viikosta jopa kolmeen kuukauteen 76-prosenttisena ennen toisen annoksen antamista.

Annosvälin pidentämistä tutkittiin Britanniassa, Brasiliassa ja Etelä-Afrikassa, kertoo The Guardian.

Toisen annoksen antamisen jälkeen rokotteen teho koronavirusta vastaan on noin 82-prosenttinen, mikäli toinen annos annetaan viimeistään kolmen kuukauden kuluessa.

Pitkästä rokotevälistä voi olla hyötyä silloin, kun suurelle joukolle ihmisiä halutaan antaa ensimmäisen rokoteannoksen tarjoama suoja ennen kuin toinen annos on saatavilla esimerkiksi rokotteen hitaan tuotannon tai muun syyn vuoksi.

Suomessakin jo käytössä olevien Pfizer-Biontechin ja Modernan koronarokotteiden tehosta viruksen leviämistä vastaan ei vielä ole varmaa tietoa, vaikka ne tutkimusten mukaan ehkäisevätkin tehokkaasti koronaviruksen aiheuttaman taudin puhkeamista.

Lue myös:

    Uusimmat