Ässien uusi kehitysjohtaja Tommi Kerttula lähtee käynnistämään valtavaa muutosta – "Mikä on mennyttä, on mennyttä"

SM-liigaseura Porin Ässät nimesi tänään maanantaina uudeksi kehitysjohtajakseen arvostetun jääkiekkoammattilaisen Tommi Kerttulan. Kerttula kokee maaperän otollisena uuden rakentamiseen.

Pääkuvan videolla lauantain SM-liigakierroksen läpikäynti.

Vaikka Ässissä on erotettu viime aikoina seuratyöntekijöitä oikealta ja vasemmalta ja organisaatio on pyörinyt melkoisessa julkisessakin myllerryksessä, Kerttulan tulokulma on – uutena johtohahmona toki ymmärrettävästikin – positiivinen.

– Näen sen niin, että se mikä on mennyttä, on mennyttä ja nyt tilanne on nollattu. Tässä on aika hyvä mahdollisuus lähteä rakentamaan uusia juttuja, Kerttula sanoo MTV Sportille.

– Tausta siihen, miksi halusin lähteä mukaan, oli se ajattelumalli, että pyritään muuttamaan seurakulttuuria sen kaltaiseksi, että avainhenkilöt, ovat ne valmentajia, toimareita tai urheilujohtajia, eivät määrittele seuran tapaa toimia, vaan aletaan hankkia ihmisiä seuran arvomaailmaan. Tämä kulma viehätti minua ammatillisesti, koska silloin voidaan minun mielestäni rakentaa jotain pysyvämpää ja kestävämpää, kun on tietyt toimintamallit, kulttuuri, mitä johdetaan, ja arvopohja. Siihen sitten hankintaan ihmisiä, jos tarvitsee ulkopuolelta hankkia. Usein lätkässä tietysti tarvitsee.

Ässät pyrkii saamaan pitkäjänteisyyttä ja jämäkkyyttä sekavana näyttäytyneeseen seurakulttuuriinsa ja -johtamiseensa. Seura on linjannut uuden kehitysjohtajansa tärkeimmiksi tehtäviksi hiljattain julkaistujen urheilutoiminnan linjausten käynnistämisen, tulevan päävalmentajan rekrytoimisen, päävastuun tulevan kauden joukkueen kasaamisesta ja seuran urheilustrategian kirkastamisen. 

– Näen tämän tosi hyvänä tilanteena. Minun roolini on käynnistää muutostyötä ja luoda Ässä-organisaation kanssa junioripuolelta lähtien yhdessä suuntaviivoja ja yhdistää toimintaa. Siihen päälle tulevat perinteisen urheilujohtamisen asiat. Minusta tämä on sen takia mielenkiintoinen homma, että organisaation kehittäminen on sellaista työtä, mikä ei jääkiekossa välttämättä aina ole keskiössä.

Kerttula nosti jo tiedotustilaisuudessa esiin vuonna 1967 perustetun Ässien komean historian. Ässät on voittanut historiassaan kaikkiaan 9 SM-mitalia, joista kolme on kultaisia, viimeisin Suomen mestaruus keväältä 2013.

– Onhan siellä aika upea historia. Jos katsoo seuroja, joissa olen aikaisemmin ollut töissä, ne ovat väheksymättä ketään tai vertailematta mitään olleet Liigaan nousseita joukkueita ja Liigaan noussut joukkue eli Jukurit. Siihen taustaan nähden tämä on minusta kiva haaste.

– Porissa on urheilukulttuurille ja jääkiekkokulttuurille pitkät perinteet. Hieno mahdollisuus tämä on itsellenikin, Kerttula niputtaa.

Kaksi viime vuotta Kerttula toimi ruotsalaisen Örebron pelaajatarkkailijana operoituaan sitä ennen Mikkelin Jukurien urheilujohtajana ja pelaajakoordinaattorina vuosina 2012–2016. 2000–2005 Kerttula työskenteli Lahden Pelicansin ja 2006–2007 Kuopion KalPan pelaajatarkkailijana.

Lue myös:

    Uusimmat