Ask ja Kik vetävät nuoret pois Facebookista

Kun vanhempi sukupolvi on vasta päässyt sinuiksi Facebookin ja Twitterin kaltaisten some-palveluiden kanssa, nuoret ovat jo kaikonneet pois niiden parista.

Esimerkiksi joulukuun lopussa julkaistun tutkimuksen mukaan syynä tähän on se, että nuoret eivät halua käyttää samoja sosiaalisen median välineitä kuin omat vanhempansa tai jopa isovanhempansa. Nuorten sosiaalisen median käyttöä kahdeksassa maassa selvittänyt tutkimus totesi, että esimerkiksi Britanniassa Facebook on jo käytännössä "kuollut ja kuopattu" 16-18 -vuotiaiden nuorten keskuudessa.

Nuorten mielestä ne palvelut, joita omat vanhemmat käyttävät, eivät siis ole enää siistejä tai cooleja.

Minkä palveluiden pariin nuoret ovat sitten paenneet?

Tutkimuksen mukaan nuoret ovat siirtyneet käyttämään entistä enemmän yksinkertaisempia mobiilisovelluksia, joita voi käyttää kätevästi älypuhelimilla tai tableteilla.

Näistä suosituimpia suomalaisnuorten keskuudessa ovat esimerkiksi Instagram, Ask.fm, Kik Messenger ja WhatsApp:


Ask.fm

Yhteisöpalvelu, jossa käyttäjät voivat kysyä kysymyksiä toisilta käyttäjiltä. Sivustoon voi kirjoittaa myös anonyymisti kysymyksiä käyttäjälle, joka sitten vastaa niihin. Usein käyttäjät lisäävät palveluun omia kuviaan.

Sivusto on herättänyt paljon huomiota myös kiusaamistapauksillaan, kun käyttäjä on saanut osakseen loukkaavia kommentteja ja suoranaista nettikiusaamista. Kiusaamisen takia jotkut käyttäjät ovat päätyneet tekemään jopa itsemurhan.

Kik Messenger

Ilmainen älypuhelinsovellus, jolla voi lähettää viestejä ja kuvia ilmaiseksi toisille nimimerkeille. Sovelluksella voi viestitellä myös ryhmissä.

WhatsApp

Älypuhelimiin ladattava pikaviestisovellus, jonka avulla voit lähettää viestejä, kuvia ja videoita ilmaiseksi toisille käyttäjille tai käyttäjäryhmille. WhatsApp on haastanut vahvimmin perinteisen tekstiviestin.

Instagram

Käyttäjä jakaa lähinnä älypuhelimellaan ottamiaan kuvia, joita muut voivat kommentoida tai tykätä. Kuvat merkitään ns. hashtageilla.

Snapchat

Palvelun kautta voi lähettää kuvia tai videoita, jotka säilyvät vastaanottajan kännykässä korkeintaan kymmenen sekunnin ajan. Tämän jälkeen ne tuhoutuvat automaattisesti.

Viber

Ilmainen nettipuhelupalvelu. Videopuheluita voi tehdä niiden käyttäjien kanssa, joilla on myös ladattuna Viber. Viber eroaa Skypestä siinä, että siihen ei tarvitse luoda käyttäjätunnusta, vaan Viber luo sen puhelinnumeron pohjalta.

 

Lue myös:

    Uusimmat