Mainos

Asikkala aikoo tarkistaa kaikki rakennukset

Asikkala on yksi kunnista, joissa on lähdetty järjestelmällisesti tarkistamaan kunnan alueella sijaitsevaa rakennuskantaa. Syksyllä 2013 käynnistyneessä projektissa on käyty jo haja-asutusalueen kiinteistöt läpi ja tänä kesänä syynissä ovat Vääksyn ja Vehkoon taajama-alueet.

Kunnan sisällä rakentamista ohjaavat rakennusjärjestykset ovat olleet eri vuosikymmenillä hyvin erilaisia, ja tämä on näkynyt tarkastuksissa.

– Käytännössä kaikki ennen 1970-lukua rakennetut talousrakennukset puuttuvat rekisteristä. Niitä ei ole tarvinnut silloin ilmoittaa. Sama on tilanne joidenkin vanhempien asuinrakennusten suhteen. Tilalta on voitu ilmoittaa vain tilan päätalo rekisteriin, eikä pienempiä ole ilmoitettu, kertoo Asikkalan kunnan vs. ympäristönsuojelusihteeri Piritta Sirén, joka työskenteli aiemmin rakennuskannan tarkastusprojektissa.

Vuosikymmeniä vanhojen rakennusten tietojen saattaminen kunnan kiinteistörekisteriin on pelkkää paperityötä, jonka myötä tosin kiinteistön omistajan kiinteistöverolasku nousee ja samoin kunnan kiinteistöverotulot.

Täysin luvatontakin rakentamista on eteen tullut. Lomarakennusten avokuisteja on muokattu ympärivuotiseen käyttöön sopivaksi, ja luvat ovat jääneet hakematta.

– Enimmäkseen löytyy kuitenkin luvattomia saunoja. Ihmisillä on jostain syystä käsitys, että jos sauna tai mökki on jalaksilla, niin lupia ei tarvita, Piritta Sirén kertoo tarkastuskokemuksistaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.