Välittäjät: "Paskalaki" on aiheuttanut suhteettoman suurta porua mökkikaupoilla – "Kunnon laiturin asentaminen voi maksaa enemmän kuin jätevesiremontti"

Turvallista mökkilomaa – muista nämä asiat juhannuksenvietossa 12:12
Turvallista mökkilomaa – muista nämä asiat (1)

Kiinteistövälittäjien mielestä jätevesiasetus on aiheuttanut kokoaan suurempaa polemiikkia mökkikaupoilla. Ranta- ja pohjavesialueilla sijaitsevien mökkien jätevedenkäsittely on laitettava kuntoon lokakuun loppuun mennessä. KIistelty asetus on nimetty kansankielellä myös "paskalaiksi."

Kiinteistönvälittäjien mukaan remonttien määräajan umpeutuminen ei ole suoraan vaikuttanut mökkikauppaan. Jätevesiremonteista kuitenkin keskustellaan jokaisen kaupan yhteydessä.

– Pieni yhteys mökkien myynti-innolla ja remonteilla voi olla. Monet myyjät ovat ikääntyneitä, ja jätevesiasetuksen vaatimukset saattavat olla viimeinen sysäys myyntipäätökselle, sanoo LKV SaimaaFinlandin kiinteistönvälittäjä Niko Laamanen.

Hänen mukaansa Etelä-Savon alueella on parhaillaan paljon mökkejä myynnissä. Syynä saattavat olla osin myös korjausvaatimukset.

Vaikutusta myös arvoon

Mökkivaltaisen Mikkelin ympäristössä toimivan kiinteistönvälittäjän Pertti Oravan mukaan jätevesiasetus on saanut suhteettoman suuren mittakaavan verrattuna sen aiheuttamiin kustannuksiin.

– Remonteista on tullut liian iso peikko. Moni ostaja luulee korjauksia selvästi todellista kalliimmiksi ja pyytää jätevesialennusta, Mikkelin Kiinteistömaailman toimitusjohtaja Orava sanoo.

Korjauskulut ovat hänen mukaansa melko vaatimattomia, varsinkin jos mökissä ei ole sisävessaa ja vain kantovesi.

– Kunnon laiturin asentaminen voi maksaa enemmän kuin jätevesiremontti, mutta silti asetus saattaa hirvittää ostajaa, hän toteaa.

Välittäjien mukaan sillä, onko jätevesijärjestelmä hoidettu kuntoon, on jonkin verran vaikutusta mökin arvoon.

Muun muassa Puumalan seudulla mökkejä välittävän Niko Laamasen mukaan myyntiaika kuitenkin pitenee, jos vaadittua remonttia ei ole tehty.

– Mökin kiinnostavuuteen remontti vaikuttaa, mutta sijainti ratkaisee. Jos mökki on hyvällä paikalla, jätevesiremontin merkitys on vähäinen.

Paremmat ohjeet olisivat tarpeen

Jätevesikorjauksia ei pidä kynnyskysymyksenä mökkikaupassa Turun saaristossa toimiva Turunmaan Kiinteistötkään. Toimitusjohtaja Rabbe Holmberg sanoo, että asetuksen voimaantulo on kestänyt kaikkine vaiheineen niin kauan, että myynnissä se ei enää ole ratkaiseva tekijä.

– Vanhoissa mökeissä vesiremontti menee samalla kun ostaja muutenkin kunnostaa paikkoja.

Holmbergin mukaan tiukat vaatimukset aiheuttivat enemmän porua ennen kuin asetusta lievennettiin.

– Tilanne on rauhoittunut. Nyt ostajat ovat aiempaa paremmin perillä asetuksesta ja halu toimia ympäristöystävällisesti on vahvistunut.

Hämeenlinnan ympäryskuntien loma-asuntokauppa on välittäjän mukaan käynyt melko vilkkaasti, eivätkä jätevesiasiat juuri vaikuta myyntiin.

– Aika monessa mökissä on kantovesi, jolloin remontteja ei tarvita. Alueella on paljon edullisia kuivanmaan mökkejä, kertoo kiinteistönvälittäjä Juha Helminen Hämeenlinnan OP Kodista.

Kiinteistönvälittäjät toivovat kuitenkin nykyistä selkeämpää ohjeistusta jätevesiasetuksen vaatimuksista.

– Kuntien pitäisi terävöittää tiedotusta siitä, mitä muutoksia vaaditaan erilaisissa kohteissa. Neuvontaan tarvitaan lisää resursseja. Kaikki osapuolet hyötyisivät, Niko Laamanen sanoo.

Pertti Orava pohtii puolestaan lainsäätäjän roolia.

– Asetusta on muutettu jo kahteen kertaan, ja epätietoisuus asetuksen vaikutuksista on edelleen suuri, hän sanoo.

Jätevesiasetuksen määräaika umpeutuu syksyllä

Jätevesiasetuksen mukaiset jätevesijärjestelmät pitää olla asennettuna 31.10.2019.

Asetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja kiinteistöjä ja mökkejä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään sata metriä rannasta.

Jos rakennus sijaitsee pohjavesialueen ulkopuolella tai yli 100 metriä rannasta, jätevesijärjestelmä on kunnostettava vasta seuraavan suuren remontin yhteydessä.

Niiden kiinteistönomistajien, joilla on vain kantovesi ja kuivakäymälä (huussi), ei tarvitse uudistaa jätevesijärjestelmäänsä.

Kunta voi asettaa perustasoa ankarampia puhdistusvaatimuksia. Kunnat saattavat vaatia tiukempaa puhdistustehoa herkillä alueilla, kuten ranta- ja pohjavesialueilla. Noin 200 kunnalla on paikallisia ympäristönsuojelumääräyksiä.

Kuntien erilaisten vaatimusten takia remontin kustannukset vaihtelevat alle 1000 eurosta jopa yli 10 000 euroon, arvioi Keskuskauppakamari.

Lue myös:

    Uusimmat