Asiantuntijat varoittavat somevillityksestä: "Kissat eivät ole tottuneet näkemään kurkkuja lattialla"

Sosiaalisessa mediassa uutta pöhinää osakseen ovat saaneet videot, joissa kissat säikähtävät taakseen ilmestynyttä kurkkua. Asiantuntijat paheksuvat lemmikkien turhaa pelästyttelyä.

Mitä tapahtuu, jos kissan taakse laittaa kurkun?

Osa kissoista ei voisi vähät välittää tästä vihanneksesta, mutta osa säikähtää taakseen ilmestynyttä kurkkua niin paljon, että  hyppää ilmaan ja pakenee paikalta.

Videot aiheesta levisivät tällä viikolla reippaaseen tahtiin, sillä monet kissanomistajat halusivat testata itse, miten heidän oma lemmikkinsä reagoisi tähän hämmentävään ilmiöön.

Asiantuntijat kuitenkin varoittelevat pelästyttelemästä lemmikkejä.

– Ylimääräisen stressin aiheuttaminen ei ole eläimelle hyväksi, kuvailee kalifornialainen eläinasiantuntija Jill Goldman.

Lisäksi lemmikin pelästyneelle reaktiolle nauraminen on kyseenalainen teko: ensin lemmikki säikäytetään ja päälle vielä nauretaan.

Kissojen käytöstä tutkinut John Bradshaw Bristolin yliopistolta kuvaa, että kissat hätkähtävät kurkkuja, sillä ”ne eivät ole tottuneet näkemään kurkkuja lattialla”.

– Säpsähtäessään kissa pyrkii useimmiten pakenemaan paikalta niin nopeasti kuin vain voi ja arvioi vasta sitten tilannetta kauempaa, Bradsahw selittää kissojen käytöstä.

Think Like a Cat -teoksen kirjoittanut Pam Johnson-Bennett muistuttaa, että on julmaa säikytellä kissaa moiselle tempulla: videoilla kurkku on sijoitettu lähelle kissan ruokapaikkaa, jonka kissa kokee useimmiten turvalliseksi alueeksi.

Säikähtäessään kissa voi myös satuttaa itseään tai muita.

Se mikä on meidän mielestämme suloista...

Ihmiset rakastavat ja jakavat innokkaasti erilaisia eläinvideoita. Täytyy kuitenkin muistaa, että se, mikä meidän silmissämme on suloista, voi todellisuudessa olla eläinrääkkäystä.

Esimerkkinä:

Lorit ovat Afrikassa ja Etelä-Aasiassa eläviä puoliapinoihin kuuluvia nisäkkäitä. Videoilla, joilla näitä suloisia eläimiä kutitellaan vatsasta, ovat todellisuudessa rääkkäystä. Hidaslori nostaa käpälänsä ilmaan päänsä päälle, sillä se on kauhusta jäykkänä.

Siitä on suloisuus kaukana.

 

Lähde: Youtube, Nationalgeographic.com

Lue myös:

    Uusimmat