Asiantuntijat tyrmäävät Sexpon kommentit seksiringeistä: Eivät kuulu normaaliin seksuaaliseen kehitykseen!

Asiantuntijat kiistelevät Sexpon kanssa siitä, ovatko seksiringit normaalia käytöstä nuorille vai eivät.

MTV.fi-sivustolla julkaistiin viime viikon maanantaina seksuaaliterapeutti Sari Erosen haastattelu, jossa hän kertoi törmänneensä seksirinki-ilmiöön hiljattain. Seksiringissä ovat mukana yksi tyttö ja monta poikaa, jotka käyvät tytön luona tyydyttämässä omia tarpeitaan.

– Jokainen käsittää, ettei tuossa elämänvaiheessa ihminen ole kypsä ottamaan vastuuta ja ymmärtämään ihan kunnolla sitä, mitä tekee. Minä- ja kehonkuva sekä itsearvostus kärsivät, kun seksuaalisuus ja keho ovat siinä puuhassa vain kauppatavaraa, Eronen kertoi haastattelussa.

Sexpo eri mieltä asiantuntijoiden kanssa

Sexpo julkaisi vastakkaisen mielipiteensä. Järjestön mukaan avoimet seksuaaliset suhteet, kaveriseksi ja ryhmäseksi ovat tavallisia seksuaalisuuden ilmiöitä, eikä niissä ole mitään uutta tai vaarallista.

– Jos nuoret ovat kehitystasoltaan yhdenvertaisia, toimivat vapaaehtoisesti sekä osaavat huolehtia ehkäisystä ja suojautumisesta asianmukaisesti, kauhistelulle ei ole syytä, Sexpon asiantuntijat kirjoittivat kannanotossaan.

Erikoislääkäri ja seksuaali- ja pariterapeutti Pirkko Brusila sekä erikoislääkäri, seksuaalilääketieteen asiantuntija ja kliininen seksologi Juhana Piha ovat Sexpon kanssa jyrkästi eri mieltä.

– Kyseessä on lasten seksuaalinen ja henkinen kehitys, jota ollaan vaarantamassa tällaisilla sallivilla ja jopa hyväksyvillä lausunnoilla. Ei kaikkea tarvitse hyväksyä, Piha jyrähtää.

Hyväksynnän kaipuu ajaa epätoivoisiin tekoihin

Siitä Brusila on kuitenkin samaa mieltä Sexpon kanssa, ettei kauhistelulla, demonisoimisella ja päivittelyllä asiaa edistetä.

– Tärkeää on keskustella asiallisesti ja kuunnella nuoria – ja muistuttaa, että kaikessa on tarkoin kuunneltava itseään ja mietittävä vastuullisesti, mitä teoista voi seurata.

Brusila ja Piha kertovat, että joiltain nuorilta puuttuu itsesuojeluvaisto. Asiantuntijoiden pitkän kokemuksen mukaan ne nuoret, jotka ovat eläneet jollain tavalla yliseksualisoituneessa ympäristössä, ovat joutuneet kokemaan seksuaalista väkivaltaa tai ovat itsetunnoltaan muutoin rikki, eivät näe omaa kehoaan suojelemisen arvoisena.

– Siksi he juuri hyväksynnän kaipuussaan ovat valmiita mihin tahansa temppuihin – jopa myymään kehoaan tai olemaan seksiringin palvelupiste. Itsesuojeluvaistoa ei ole, maineestakaan ei ole väliä, kunhan vain saa hyväksyntää siinä määrin, että pääsee toisen kanssa sänkyyn, asiantuntijat sanovat. 

Joskus nuori voi sanoa kyllä, vaikka haluaisi sanoa ei. Asiantuntijat kertovat kuulleensa terapiassa monen nuoren suusta, että vaikka he olivat päättäneet olla suostumatta seksipyyntöihin, yksin jäämisen pelossa he kuitenkin sortuivat menemään sänkyyn, vaikkeivät olisi alun alkaen halunneetkaan.

– Hyväksikäytetyt eivät tunnista tässä tilanteessa olevansa uudelleen hyväksikäytettyjä, kun itsemääräämisoikeuden raja on rikottu aiemmin. Myöhemmin voi katua rankasti, etenkin kun ehkäisy unohtuu, voi tulla seksitauteja ja raskaus. Häpeä tilanteesta aiheuttaa masennusta ja henkistä huonovointisuutta, mikä altistaa päihdekäytölle ja syrjäytymiselle.

Brusila kertoo, että koululaistutkimusten mukaan ensimmäiset seksikokeilut tapahtuvat 16–17-vuotiaina, mutta seksuaalista häirintää – jopa seksiin pakottamista – on huomattava osa teini-ikäisistä tytöistä joutunut kokemaan, eniten ammattikoulua käyvät.

"Eihän sellaiseen tyyppiin voi luottaa"

Vuosia töitä nuorten, yläasteikäisten parissa tehnyt Brusila sanoo myös, etteivät nuoret arvosta ihmistä, joka hyppää sänkyyn monen kanssa. Brusilan mukaan nuoret haluavat, että jos seurustellaan, ollaan uskollisia ja sitoutuneita. Hän uskoo, että kaikilla ihmisillä on tarve olla jollekulle se ainoa ja tärkein. Tämä tarkoittaa sitä, että seksuaalisuus jaetaan vain sen tärkeimmän kanssa, ei jokaiselle haluavalle.

– Pitäessäni tunteja seksistä ja seurustelusta nuoret huusivat kuorossa joka ikinen vuosi, että tyyppi, joka antaa jokaiselle on ’lumppu’ tai muuten halveksittava tyyppi. Yksi nuori kiteytti asian loistavasti: eihän sellaiseen tyyppiin voi luottaa. 

Seksirinkiin osallistuminen voikin siis tehdä asiantuntijan mukaan hallaa tytön maineelle ja itsetunnolle, mutta ei toiminta tee hyvää pojillekaan.

– Luonnollisesti pojillekin voi olla kehityksellisesti haitallista, että käsitys seksuaalisuudesta on hyväksikäyttävää ja epäkunnioittavaa, jolloin ei välttämättä edes kuunnella toisen vastustusta, Brusila sanoo.

Yleispäteviä normeja ei ole

Mikä sitten on normaalia seksuaalista käytöstä nuorelle? Brusilan ja Pihan mukaan yleispäteviä normeja tälle ei ole. Kumpikin asiantuntija peräänkuuluttaa sitä, että jokaisen kehitys kulkee tavattoman yksilöllisesti.

– Jos lapsi on saanut kasvaa turvallisessa, ei-yliseksualisoituneessa ympäristössä, hormonaalisen heräämisen myötä alkaa kiinnostus seksuaalisuuteen vähitellen herätä, mutta etenee portaittain, Brusila kertoo.

Toisin kuin toisinaan erehdytään luulemaan, kuukautiset eivät ole aikuisuuden merkki. Asiantuntijoiden mukaan tyttö voi kuukautisten alkamisenkin jälkeen olla henkisesti vielä täysin lapsi, jota pojat eivät kiinnosta.

– Väestöliitto on kehittänyt mielestäni oivat  ”Seksuaalisuuden portaat”, joista ilmenee, että seksuaalinen herääminen tapahtuu ensin kaukorakkauksien kautta siirtyen lähipiiriin ujosti ja varovasti, Brusila sanoo.

Brusilan mukaan normaaliin kehitykseen kuuluisikin, että nuori kaikessa keskeneräisyydessään saisi turvallisesti tutustua itseensä, omiin tunteisiinsa ja tuntemuksiinsa – ilman painostusta seksiin tai seksuaalisiin tekoihin. Väestöliiton Seksuaalisuuden portaat etenevät kaukorakkaudesta, ujosta kädestä pitämisestä suukottelujen ja hellimisen kautta varovaiseen eroottisuuteen ja sitten aikanaan loppuun asti.

– Se, millä nopeudella eteneminen tapahtuu, riippuu osapuolten yksilöllisistä ominaisuuksista, luottamuksesta ja ennen kaikkea itsetunnosta. 

Lue myös:

    Uusimmat