Mainos

Asiantuntijat tyrmäävät ateriankorvikepatukoiden terveellisyyden

Ravitsemusasiantuntijat ovat huolissaan erilaisten ateriankorvike- ja proteiinipatukoiden yleistymisestä. Äärimmäisessä tapauksessa ateriankorvikepatukoiden väärinkäyttö voi johtaa jopa ravitsemusklinikalle.

- Eräs potilas kertoi syöneensä vain kaksi ateriankorvikepatukkaa päivässä, kauhistelee ravitsemusterapeutti Jenni Kurkela Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Ateriankorvikepatukoilla voi kuitenkin laihduttaa turvallisesti, jos niitä syö riittävästi. Ravitsemusterapeutti Maria Lankinen Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että runsaasti ylipainoiset voivat syödä pelkkiä ateriankorvikepatukoita 16 viikkoa yhteen menoon lääkärin valvonnassa. Tätä Lankinen ei kuitenkaan suosittele.

- Laihduttamisessa pääsee nopeasti alkuun, mutta hävitetyt kilot tahtovat tulla helposti takaisin, kun palataan normaaliin ruokavalioon, Lankinen varoittaa.

Kurkela epäilee, ettei suurin osa kuluttajista tunnista proteiini- ja ateriankorvikepatukoiden eroa. Hän varoittaakin, ettei proteiinipatukoita käytettäisi epähuomiossa aterian korvikkeena, koska niissä ei ole ravintolisiä.

Vähän parempi karkkipatukka

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg kutsuu ateriankorvike- ja proteiinipatukoita "vähän paremmiksi karkkipatukoiksi". Borgin mukaan yksi proteiinipatukka vastaa 40:tä grammaa Dumle-karkkeja ja 150:tä grammaa raejuustoa. Patukkaa ei paranna, vaikka sekaan heittäisi vitamiineja ja kivennäisaineita.

- Maailman helpoin asia on syödä monivitamiinipilleri ja sitten patukka. Vitamiinit eivät ole kovin keskeinen juttu, vaan aika pitkälle markkinointikikka, Borg sanoo.

Borgin mukaan kummassakaan patukassa ei ole yhtään terveysvaikutteisia ainesosia. Hiilihydraattien ja rasvan laatu on surkea, eikä terveydelle välttämättömiä antioksidantteja ole lainkaan.

Ravitsemustieteilijöiden mielestä patukat sopivat parhaiten välipalaksi tai treenien jälkeiseen palautumiseen. Lounaan korvikkeeksi patukat eivät kuitenkaan kelpaa, edes kiireisenä päivänä.

- Patukka on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin jättää lounas kokonaan syömättä, Lankinen sanoo.

Proteiini- ja ateriankorvikepatukat eivät ole terveydelle vaarallisia, mutta saattavat aiheuttaa väliaikaisia ruoansulatusongelmia.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja