"Keho kapinoi" – tästäkö syystä laihdutuskuurit epäonnistuvat?

Salaatti,-laihdutus
Moni syö laihduttaessaan pelkkiä vähäkalorisia salaatteja. Shutterstock

Moni aloittaa vuoden vaihtumisen kunniaksi laihdutuskuurin ja kieltää itseltään kaikki herkut. Amerikkalaistohtorin mukaan nämä dieetit on kuitenkin tuomittu epäonnistuneiksi.

Harvardin yliopiston tohtori ja ravitsemusterapeutti David Ludwig uskoo, että suurin osa dieeteistä epäonnistuu siksi, että ne ovat liian tiukkoja, eivätkä sisällä riittävästi rasvaa. Ludwigin mukaan vähäkaloriset dieetit saavat aikaan myös petollisen nälän.

– Lopulta keho kapinoi, Ludwig toteaa Always Hungry? -kirjassaan.

Kaloreita ei kannatakaan vältellä?

Jo 1970-luvulla suosiotaan kasvattaneet vähäkaloriset dieetit ovat asiantuntijan mukaan ongelmallisia.  Vähäkalorisissa dieeteissä rasvaa on vuosien saatossa korvattu usein hiilihydraateilla. 20 vuotta asiaa tutkittuaan Ludwig uskoo, että aikoinaan tehty olettamus siitä, että kaikki kilokalorit ovat yhtäläisiä, on väärä.

– Vähäkaloriset dieetit ovat olleet yksi modernin lääketieteen suurimmista katastrofeista. Minä uskon, että se on vauhdittanut maailman ylipainoepidemiaa. On aika lopettaa kalorien laskeminen ja alkaa syödä kunnon ruokaa, ylipainoon perehtynyt tohtori Aseem Malhotra kommentoi Ludwigin näkemyksiä.

Vähäkaloristen dieettien sijaan Ludwig suosittelee kilojen pudottamisesta haaveilevalle hyvälaatuista ja mehevää ruokaa, josta elimistö saa hyvin ravinteita ja pitää nälän loitolla pitkään. Asiantuntija itse suosii perheensä kanssa muun muassa lampaanlihaa ja pihvisalaatteja – eikä hän karta edes homejuustokastiketta.

Jälkiruoat Ludwig syö itsetehdyn suklaakastikkeen kanssa – ja valmistaa sen tummasta suklaasta ja kermasta. Sokeria hän ei kuitenkaan suosittele lisäämään suklaakastikkeeseen. Asiantuntijan mukaan oikeasti terveellisen ruokavalion salaisuus on sokerista sekä nopeista, teollisesti jalostetuista hiilihydraateista luopuminen.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja