Mainos

Asiantuntijat: Republikaanien sisäinen kärhämöinti kostautuu vaaleissa

Yhdysvalloissa politiikan asiantuntijat varoittavat republikaanipuoluetta, että sen sisäiset kärhämät voivat latistaa puolueen menestyksen ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Republikaanien oikeistosiiven kiistat puolueen muiden poliitikkojen kanssa nakertavat yhdysvaltalaisten uskoa puolueen kykyyn tehdä päätöksiä, asiantuntijat arvioivat.

Eilen republikaanien sisäiset kiistat saivat edustajainhuoneen puhemieheksi ehdolla olleen Kevin McCarthyn vetäytymään kisasta. Samalla äänestystä puhemiehestä päätettiin lykätä, eikä uudesta äänestysajankohdasta ole edes tietoa.

Republikaanien oikeistosiipi ei olisi hyväksynyt ennakkosuosikkina pidettyä McCarthya tehtävään. Republikaaneille läänitetty tehtävä vapautui, kun edellinen puhemies John Boehner jätti paikkansa. Hän kyllästyi riitelemään puolueensa oikeistosiiven kanssa. Boehner kuitenkin hoitaa puhemiehen tehtävää, kunnes puolue onnistuu valitsemaan seuraajan.

Edustajainhuoneen puhemies on Yhdysvaltain hierarkiassa heti kolmantena presidentin ja varapresidentin jälkeen, ja valtatyhjiötä virassa pidetään erityisen kiusallisena nyt, kun Yhdysvaltain kongressilla on käsissään vaikeita kysymyksiä kuten valtion budjetti ja taistelu maan velkakatosta.

Köydenveto republikaanipuolueen sisällä syö nyt todella koko puolueen uskottavuutta, sanoo konservatiivien lobbausjärjestö For American johtaja David Bozell.

– Näen, että konservatiivit ovat nyt todellisessa vaarassa.

Teekutsuasenne kääntymässä puoluettaan vastaan? 

Teekutsuliikkeeksi kutsuttu, hyvin konservatiivisia arvoja ajava republikaanisiipi on tuonut puolueelle aikaisemmin paljon nostetta. Vuodesta 2010 lähtien se on hallitusta vastustavilla näkemyksillään vedonnut moniin hallintoon pettyneisiin yhdysvaltalaisiin ja vahvistanut republikaanien kannatusta. 

Nyt vaikutus on kuitenkin kääntymässä päinvastaikseksi ja puolueen olisi vakuutettava äänestäjät siitä, että se osaa paitsi vastustaa hallintoa myös itse hallita vastuullisesti, asiantuntijat arvioivat.

– Republikaanit ovat valinneet kokonaisen sukupolven jäseniä, joilla on hyvin kapea käytännön ymmärrys siitä, miten hallita kongressia, jossa ovat enemmistönä, sanoo republikaanien strategisti Joe Brettell.

– Heiltä on loppumassa ideat, ehdokkaat ja pian aika vakuuttaa äänestäjät.

Yhdistäjä loistaa poissaolollaan 

Puhemieskisasta vetäytymisensä jälkeen McCarthy kommentoi Politico-lehdelle, että republikaanipuolue tarvitsee johtajan, joka voisi yhdistää kaikki kongressissa istuvat 247 puolueen edustajaa taakseen. 

– Minä en olisi ikinä saanut 247:ää ääntä, McCarthy sanoi.

Republikaanien riveistä ei toistaiseksi ole astunut esiin innokasta uutta ehdokasta puhemiehen paikkaa tavoittelemaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.