Asiantuntijat: Parasetamoli turvallisin valinta koronaviruspotilaalle

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Mistä oireista koronaviruksen tunnistaa? Katso video.

Koronavirustartunnan saaneiden kannattaisi lievittää kuume- ja kurkkukipuoireitaan ensisijaisesti parasetamolilla, asiantuntijat suosittavat. Parasetamoli on varmasti turvallinen, mutta huolia on sen sijaan esimerkiksi ibuprofeenin sopivuudesta koronapotilaille.

Ibuprofeenin ja mahdollisesti muiden NSAID-tulehduskipulääkkeiden on joissain tapauksissa epäilty pitkittävän hengitystieoireita ja lisäävän komplikaatioiden vaaraa osalla potilaista, BMJ:n haastattelemat asiantuntijat kertovat. Siten koronapotilaiden kannattaisi välttää niiden käyttöä. Tässä vaiheessa tietoa tulehduskipulääkkeiden vaikutuksista koronapotilailla on kuitenkin vain vähän, joten johtopäätösten vetäminen on vaikeaa.

Kortisonivalmisteita käyttävien sen sijaan ei pitäisi omin päin lopettaa lääkityksiä, ellei heidän lääkärinsä toisin neuvo.

Ennen lisätutkimuksia onkin turvallisinta varmuuden vuoksi käyttää parasetamolia ensijaisena kipu- ja kuumelääkkeenä, asiantuntijat suosittavat.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä.

Copyright Duodecim 2020. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat