Asiantuntijat neuvovat: Tällaisia selfietä kannattaa ottaa

Medialukutaito on merkittävä tekijä siinä, miten itsestä otetut kuvat vaikuttavat nuoren itsetuntoon, arvioivat asiantuntijat.

Selfie-kuvien vaikutukset voivat olla hyvinkin erilasia riippuen siitä, millaisia kuvia nuori verkkoon laittaa ja millaiset taidot nuorella on toimia sosiaalisessa mediassa.

– Jos nuori laittaa itsestään asiallisia kuvia, eli kuvat eivät ole niin sanottuja duck face -kuvia tai herutuskuvia, hänellä on nettietiketti hallussa ja hän osata rajata kuvien leviämistä verkossa yksityisyydensuoja-asetusten avulla, silloin vaikutukset voivat olla hyvinkin positiivisia. Silloin nuori saa paljon myönteistä huomiota ja vahvistusta omalle itselleen ja ulkonäölleen. Kaikki kehut ovat vallan hyviä oman minän ja oman itsensä hyväksymisessä, sanoo mediapsykologiaan erikoistunut psykologian tohtori Tarja Salokoski Psykologipalvelut Mieli ja Kuvitys -yrityksestä.

– Kannattaa ottaa kuvia, jossa tehdään jotakin itselle mieluista, ollaan paikassa, joka on itselle tärkeä ja tuodaan esille niitä asioita, joista pitää. Kuvat kertovat siitä, millainen arvomaailma on ja mikä on tärkeää. Silloin itsetunto tulee sisältä eikä se riipu siitä, mitä muut minusta ajattelevat tai miten muut kommentoivat, sanoo terveyspsykologian erikoispsykologi Maarit Lassander Suomen mielenterveyssaurasta.

Salokosken mukaan kuvien jakaminen sosiaalisessa mediassa on turvallista, jos kuvat rajaa vain kaveripiirinsä saataville ja jos nuori osaa valita sen, kenen kanssa hän on verkossa tekemisissä ja kenen kanssa juttelee. Salokosken mukaan merkittävää on myös se, että nuori itse käyttäytyy toisia kohtaan asiallisesti, on mukava, toiset huomioonottava ja antaa itse muille mukavia kommentteja.

– Nuori ei siis kiusaa, eikä muulla tavoin käyttäydy asiattomasti. Silloin on hyvällä tiellä ja vaikutus on voittopuolista, arvoi Salokoski.

Provosoivat kuvat voivat aiheutaa kiusaamista

Negatiivista huomiota aiheutuu usein sen sijaan provosoivista kuvista.

– Yliampuvat, esimerkiksi liian paljastavat kuvat aiheuttavat etenkin tyttöjen keskuudessa kiusaamista esimerkiksi kateuden takia. Tällaiset kuvat myös aiheuttavat seksuaalista provosoitumista ja häirintää, sanoo Salokoski.

Kuvien sisältöä on syytä harkita myös siksi, että ne saattavat pysyä vuosia verkossa.

– Internetillä on norsun muisti. Niiden kuvien, jota sinne laittaa, on oltava sellaisia, että ne voisi laittaa koulun seinälle suurennettuna. Jos sen voi tehdä, silloin kuvan voi todennäköisesti laittaa myös nettiin.

Salokosken mukaan vanhempien tehtävä on opastaa nuoria mediakäyttäytymisessä.

– Aikuisen turvallisessa ohjastuksessa pitäisi saada pikkuhiljaa tutustua siihen, mikä mediamaailma on ja miten siellä toimitaan. Medialukutaito on kasvatuksen, ei kehityksen tulosta. Lapsi tai nuori ei saisi olla yksin niiden asioiden kanssa.

 

 

Lue myös:

    Uusimmat