Asiantuntijat kertovat, miksi pelkkä tekstailu ihastuksen kanssa on huono juttu

Tunnetko näiden emojien todellisen merkityksen? 1:14
Tunnetko näiden emojien todellisen merkityksen?

Tekstaillessa deitin kanssa voi syntyä väärinkäsityksiä, muistuttavat asiantuntijat.

Viestittely kuuluu nykytreffailuun. Asiantuntijat kertovat Metro-sivustolle, miksi se voi tuottaa ongelmia.

– Tekstaillessa kommunikaatiosta suurin osa jää puuttumaan. Ilman visuaalisia vihjeitä ja äänensävyä on helppoa ymmärtää toisen sanat väärin, kertoo psykoterapeutti Andre Radmall.

Tekstaillessa osapuolet eivät pysty muodostamaan toisistaan kokonaiskuvaa. Parempi olisikin tavata tai soittaa puhelimella tai videopuhelun avulla toiselle sen sijaan, että keskittyisi viestittelyyn.

Kehonkieli jää puuttumaan

Psykologi Jade Thomas kertoo, että kehonkieli jää kokonaan pois tekstaillessa.

– Monet ajattelevat, että toisesta ei voi saada hirveästi tietoa kehonkielen avulla, mutta sitä sanotaan kieleksi ihan syystä – se on toisenlainen tapa kommunikoida, hän selittää.

Thomas kertoo, että kommunikoidessamme toisten kanssa ruudun takaa sanaton viestintä jää meiltä huomaamatta.

– Mikäli toinen on kanssasi katsekontaktissa, on se tutkimusten mukaan hyvä viite siitä, ovatko he kiinnostuneita sinusta ja sanomisistasi.

Sanattomaan viestintään liittyy Thomasin mukaan peilaaminen eli toisen käytöksen kopiointi. Se tapahtuu usein tiedostamattamme.

Kolmas Thomasin mainitsemista sanattomista kommunikoinnin muodoista on se, miten lähelle hän sinua tulee ja että nojautuuko hän esimerkiksi sinua kohti keskustellessanne. Tällaiset asiat voivat antaa vihiä hänen kiinnostuksensa tasosta.

Äänensävy ja keskustelun sujuminen

Äänensävyllä on merkitystä. Sitä ei kuitenkaan pääse tulkitsemaan, jos tekstailee. Et myöskään pääse tekemään havaintoja siitä, miten sujuvasti keskustelunne soljuu eteenpäin.

– Tekstiviestit tulkitaan helposti väärin. On miltei mahdotonta havaita tunteita sähköposteista ja teksiviesteistä huolimatta niissä käytetyistä emojeista, Thomas kertoo.

Vaarana virheelliset tulkinnat

Koska äänensävy jää kuulematta, voi syntyä väärinkäsityksiä.

– Lukiessamme tekstiviestejä ja sähköposteja saatamme helposti projisoida omia pelkojamme ja epävarmuuksiamme toisen sanoihin. Näin voi käydä etenkin silloin, jos meillä on vahvoja tunteita tuota toista henkilöä kohtaan, Radmall kertoo.

Radmall antaa esimerkin: deitti kertoo tekstarissaan, että "anteeksi, tulen kymmenen minuuttia myöhässä, koska liikenneruuhka". Joku saattaa reagoida tähän katastrofiajattelun kautta ja miettiä, että toinen on myöhässä, koska oli näkemässä jotain toista tyyppiä tai siksi, että unohti kokonaan treffit. Joku toinen taas saattaa helpottuneena miettiä, että nyt on enemmän aikaa valmistautua.

– Varo ylitulkitsemasta tekstarien merkityksiä. Joskus he oikeasti vain tarkoittavat sitä, mitä sanovat, hän muistuttaa.

Ahdistus voi lisääntyä

Joku saattaa alkaa kyseenalaistaa asioita ja ahdistua, jos ei saa deitiltään heti vastauksia viesteihinsä tai jos ei kykene lukemaan tämän kehonkieltä.

– Voi olla vaikea deittailla tekstailuun perustuvan vuorovaikutuksen kautta, koska olemme taipuvaisia odottamaan heti vastauksia ja mielihyvää, kertoo seksologi ja parisuhdeneuvoja Ness Cooper.

Voi mennä kauankin, että toinen vastaa viestiin. Se voi synnyttää joidenkin ihmisten mielissä pakene tai taistele -tyyppisen reaktion. Näin voi erityisesti käydä niille, jotka odottavat ahdistuneina, milloin toinen vastaa. Tämä voi synnyttää epävarmuudesta johtuvaa ahdistusta.

Ahdistusta voi synnyttää sekin, jos deittisi näyttäisi olevan online eli paikalla sovelluksessa eikä siltikään vastaa sinulle. Cooper muistuttaa, että tosiasiassa syy voi olla jokin muu kuin kiinnostuksen puute. Ehkä toinen vain jätti sovelluksen auki eikä käytä sitä juuri sillä hetkellä.

Todelliset tunteet eivät ehkä käy ilmi

Cooper kertoo vielä, että mikäli vain tekstailette ettekä tapaa, toinen ei välttämättä ole sinusta oikeasti kiinnostunut. Näin voi olla etenkin silloin, jos tilanne on jatkunut jo jonkin aikaa.

Tekstareita kirjoittaessa sanojaan ehtii muotoilla paremmin. Niissä onkin helpompi salata omat tunteensa – etenkin verrattuna siihen, että toisen tapaisi oikeasti. Kasvokkaisessa tapaamisessa kehonkieli ja keskustelu voivat kertoa paljon siitä, mikä tilanne todella on.

Hälytysmerkkejä tekstailussa

Cooper kertoo lopuksi vielä, millaiset seikat tekstailussa voivat olla hälytysmerkkejä:

  • Hän viestittelee sinulle liikaa ja tuntuu suorastaan vaativan vastauksia.
  • Hän ei vastaa säännöllisesti vaan voi mennä päiviäkin, että hän viestittää takaisin.
  • Hän vastaa vain hymiöillä tai meemeillä, mutta ei keskustele kanssasi.
  • Hän jättää kysymyksesi huomiotta ja keskittyy vain itseensä.
  • Hän pyytää rahaa ja lahjoja ja uhkaa lopettaa koko jutun, jos et myönny.
  • Hän kieltäytyy jakamasta kuvia itsestään – jotkut ovat ujoja kameran edessä, mutta rajansa kaikella.

Alla olevalla videolla lapset kertovat vinkkinsä treffeille!

Lähde: Metro

Lue myös:

    Uusimmat