Mainos

Asiantuntijat: Jeltsin haluaa varmistaa Putinin valinnan

Venäjän presidentti Boris Jeltsinin eroilmoitus liittyy asiantuntijoiden mukaan Venäjän tulevaan presidentinvaaliin. Jeltsin halua varmistaa pääministeri Vladimir Putinin valinnan seuraavaksi presidentiksi.

Putin, Vladimir

- Boris Jeltsin haluaa erollaan varmistaa Putinin läpimenon kevään presidentinvaaleissa. Venäjän perustuslain mukaan presidentin eroamisen jälkeen uudet vaalit on pidettävä kolmen kuukauden kuluttua, kertoo Venäjän tutkija, valtiotieteen tohtori Ilmari Susiluoto.

Susiluodon mukaan vallanvaihdon valmistelu alkoi Venäjällä jo viime kesänä, jolloin presidentin omaisuuteen alettiin kiinnittää huomiota. Tuolloin silloinen pääministeri Sergei Stepashin joutui eroamaan. -Venäjällä on spekuloitu pitkään, kuka kykenisi "suojelemaan" Jeltsiniä sen jälkeen kun hän siirtyy pois presidentin paikalta. Putin on ollut lähinnä Jeltsiniä ja ollut kaikkein kuuliaisin hänen kollegoistaan, Susiluoto jatkaa.

-Venäjän lehdistössä on arveltu, että vallanvaihdos pitää tehdä nyt, koska Putinin suosio on mielipidemittauksissa suurimmillaan. Susiluodon mukaan Jeltsin haluaa erollaan varmistaa, että Putinista tulee ensin toimiva presidentti ja että hänet myöhemmin myös valitaan presidentiksi.

Putinin suosio suurimmillaan

Veteraanidiplomaatti, ministeri Jaakko Iloniemi näkee myös Jeltsinin eron taustalla taktikoinnin. Sen avulla saadaan pääministeri Putin seuraavaksi presidentiksi aikana, jolloin hänen suosionsa Venäjällä on suurimmillaan.

-Tämä on eräänlainen vallanperimisjärjestely, korostaa Iloniemi. Hän näkee, että Putinista tulee voimakas presidentti, joka jatkaa Venäjällä presidenttikeskeistä järjestelmää. Ilonimen mukaan Jeltsinillä ei enää ole ollut käytännön valtaa Venäjällä, vaan valtaa Kremlissä ovat pitäneet hänen lähipiirinsä ja muutamat keskeiset virkamiehet.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.