Äiti varoittaa ibuprofeenista – koronaoireista kärsineen Amelian, 4, kunto romahti lääkkeen jälkeen: "Hänen kehonsa vapisi"

1:15
Näin peset kätesi ja suojaudut tartunnoilta.

Brittiäiti varoittaa ibuprofeenista, kun se pahensi nelivuotiaan Amelian kuntoa, kertoo New York Post. Amelialla on koronaan viittaavia oireita.

Neljävuotiaan brittitytön, Amelian, koronavirukseen viittaavat oireet pahenivat sen jälkeen, kun hänelle annettiin ibuprofeenia, äiti ja isäpuoli kertovat.

Ibuprofeenin käyttö koronavirusoireiden lievittämiseksi on herättänyt eriäviä mielipiteitä terveyden asiantuntijoiden parissa. HIljattain neurologi ja Ranskan terveysministeri Olivier Veran kirjoitti Twitterissä, että tulehduskipulääkkeitä ei pitäisi käyttää koronaviruksen hoitoon. Veran kehotti käyttämään parasetamolia kuumeen laskemiseksi. Iltalehden haastattelema Helsingin yliopiston professori Olli Vapalahti ei allekirjoittanut Veranin näkemystä. Vapalahden mukaan ei ole minkäänlaisia perusteita sille, miksi ibuprofeeni ei sopisi koronaoireiden hoitoon.

BMJ:n haastattelemat asiantuntijat puolestaan suosittelevat hekin parasetamolia ibuprofeenin sijaan, sillä ibuprofeenin ja mahdollisesti muiden NSAID-tulehduskipulääkkeiden on joissain tapauksissa epäilty pitkittävän hengitystieoireita ja lisäävän komplikaatioiden vaaraa osalla potilaista. Tulehduskipulääkkeiden vaikutuksista koronapotilailla on kuitenkin vain vähän, joten johtopäätösten vetäminen on vaikeaa.

"Älkää antako ibuprofeenia", vanhemmat varoittavat

Bristolissa asuva pariskunta Dan ja Maddie Collins on samoilla linjoilla Ranskan terveysministerin kanssa, ja he ovat varoittaneet Facebookissa ibuprofeenin käytöstä oman kokemuksensa pohjalta. 

 – Te, joilla on lapsia, olkaa kilttejä ja lukekaa. Jos lapsellanne on koronaviruksen oireita, älkää antako heille ibuprofeenia, Maddie kirjoitti julkaisussaan, jonka myös Amelia-tytön isäpuoli Dan jakoi omalla sivullaan.

"Hänen pulssinsa oli hyvin nopea, hän ei kyennyt pitämään silmiään auki..."

Äiti kirjoittaa julkaisussaan, että Amelia oli voinut huonosti tiistaista lähtien kärsien yskästä ja kuumeesta. Sunnuntaina hän oli kivunnut äitinsä viereen sänkyyn tulikuumana, eikä halunnut nousta enää ylös. Vain tunnin kuluessa siitä, kun tytölle oli annettu ibuprofeenia, tämän kunto romahti äidin mukaan dramaattisesti.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

– Hän huohotti yrittäessään hengittää, hänen pulssinsa oli hyvin nopea, hän ei kyennyt pitämään silmiään auki, ei pystynyt nostamaan päätään, hänen kehonsa vapisi, hän oksensi ylleen ja hänen lämpönsä nousi, äiti luettelee.

Paikalle kutsuttiin ambulanssi. Ensihoitohenkilökunta onnistuikin laskemaan tytön kuumetta. Nyt Amelialle annetaan vain parasetamolia. Äidin mukaan ensihoitajat olivat kieltäneet antamasta tytölle ibuprofeenia. Oireiden vuoksi Amelia on karanteenissa.

Äiti on viitannut julkaisussaan kuvin myös Ranskan terveysministerin antamaan varoitukseen tulehduskipulääke ibuprofeenista.

Asiantuntijat kiistelevät

Terveysministeri Veranin lisäksi myös Yhdistyneen kuningaskunnan julkisesta terveydenhuoltojärjestelmä NHS:ssä toimiva lääkäri Amir Khan on varoitellut ibuprofeenista Al Jazeera -julkaisuun kirjoittamassaan tekstissä. Khanin mukaan ibuprofeeni heikentää vastustuskykyä osittain, mikä puolestaan heikentää kykyä taistella koronavirusta vastaan.

New York Postin mukaan esimerkiksi tutkija Muge Cevik St. Andrewsin yliopistosta on puolestaan todennut Olli Vapalahden tavoin, ettei ibuprofeenivaroitukselle ole minkäänlaisia perusteita. Cevik twiittasi olevansa "hyvin huolissaan tästä rohkeasta väitteesta", ja totesi ettei hän ainakaan ole tietoinen mistään tieteellisistä todisteista, jotka tukisivat väitteitä siitä, että koronapotilaan tila pahentuisi ibuprofeenin myötä.

Ennen lisätutkimuksia on kuitenkin turvallisinta varmuuden vuoksi käyttää parasetamolia ensijaisena kipu- ja kuumelääkkeenä, BMJ:n haastattelemat asiantuntijat suosittavat.

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja