Asiantuntijan vinkit: Näin pääset eroon menneisyyden taakasta

Miten päästä eroon menneisyyden taakasta? Henkisen hyvinvoinnin valmentaja Eevi Minkkisen mukaan menneisyys ei ole todellista, eikä siinä kannata roikkua.

Rasittaako eletty elämä? Kannatko turhaa taakkaa menneisyydestä mukanasi? Henkisen hyvinvoinnin valmentaja Eevi Minkkinen muistuttaa, ettei menneisyys ole todellinen enää tässä hetkessä.

– Jos ajattelemme menneisyyttä, se muisto on moneen kertaan vääristynyt päässä, Eevi Minkkinen neuvoo vanhojen asioiden kaivelusta.

Jos omaa menneisyyttä, tarinaa tai ajatusta lähtee tutkimaan, siinä on hyvä pysyä.

– Oletko ihan varma, ettei asian olisi pitänyt tapahtua? Emme voi muuttaa menneisyyttä, mutta voimme muuttaa suhtautumista siihen. Sen sijaan, että koittaisi vaikuttaa merenkäyntiin, voi oppia ratsastamaan aalloilla, vertaa Minkkinen.

Menneisyys on valon ja varjon efektejä. Ne asiat, jotka herättävät meissä voimakasta vastustamista tai kieltämistä, ovat asioita, joita haluamme kieltää itsessämme. Minkkisen mukaan menneisyyden käsittelyssä on kyse rankemmasta itsetutkiskelusta, joka on hyvin hedelmällistä, jos siihen lähtee mukaan.

– Jos uskaltaa antaa anteeksi menneisyydelle, voi käyttää mielikuvaharjoittelua ja lähettää valoa henkilölle, jonka on kokenut loukkaavan. Voi myös tutkia rehellisesti itseään, jos ei ole huomioinut toisen tunteita ja antaa anteeksi itselleen.

Minkkinen muistuttaa, että olemme henkisiä olentoja opettelemassa ihmisyyttä. Kun emme ole tarinan vietävissä tai koita taistella sitä vastaan mikä on tapahtunut, vapautamme ison osan elämästämme tälle hetkelle.

Käytännön harjoitus: Kuvittele menettäneesi muistisi

Minkkisen mukaan yksi hyvä keino nykyhetkessä elämiseen on kuvitella itselleen muistinmenetys.

– Miten toimisit, jos olisit kokenut muistinmenetyksen? Huomenna kun heräisit, et muistaisikaan käsityksiä siitä mikä on oikein tai väärin, mitä sinulle on lapsena kerrottu itsestäsi. Miten toimisit, jos ei olisi muistoja? Mikä tuntuisi hyvältä? Mitä lähtisit tekemään? listaa Minkkinen.

Aamuharjoitukseksi sopii hyvin tietoinen ajattelu ja kysymys itselleen: Miten voin juuri tänään nauttia tästä päivästä niin kuin se ilmenee, parhaalla tavalla? Itsensä voi ohjelmoida näkemään kaiken sen ihmeellisen, mikä edessä on joka tapauksessa. Mielellä on kuitenkin paha tapa takertua menneeseen, vaikka parempi olisi asettua menneisyyden ja tulevaisuuden ajatusten väliin. Jos samoja ajatuksia vatvoo päivästä toiseen, jämähtää henkisesti.

– Ihmisellä on päivässä keskimäärin 70 000 ajatusta. Jos niiden tarinaa uskoo automaattisesti, voimme olla niiden vietävissä. Monet niistä ajatuksista mitä tänään ajattelemme, ovat olleet mielessä jo eilen ja toissapäivänä. Se on kuin itseään toistava levy.

Lue myös:

AVA / Siiri L'Ecuyer

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat