Asiantuntijan vinkit ikääntyville: Asu kotona mahdollisimman pitkään

Ikääntyvien asunnonoston ABC 24:48

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut Vantaan avopalveluiden kotihoidon päällikkö Anne Aaltio antoi vinkkejä mahdollisimman pitkään kotona asumiseen.

Mikäli haluaa asua mahdollisimman pitkään omassa kodissaan, tulisi kiinnittää huomiota esimerkiksi asumismuotoon sekä asuinpaikkakuntaan, vinkkaa Anne Aaltio.

– Haluaako asua tässä kodissa, missä juuri nyt on, loppuelämänsä vai vaihtaa toisenlaiseen asumismuotoon? Haluaako asua tällä paikkakunnalla, missä nyt on, vai haluaako muuttaa esimerkiksi lähemmäksi lapsia, lapsuudenmaisemiin taikka ulkomaille? Eli sellaisia asioita, isoja kysymyksiä kannattaa miettiä siinä suunnittelun alussa, Aaltio sanoi lähetyksessä.

Myös kodin ympäristölle olisi hyvä antaa muutama ajatus. Esimerkiksi itselle tärkeiden palveluiden läheisyys tulisi ottaa huomioon.

– Helposti stereotyppisesti ajatellaan, että se on vain apteekki ja sosiaali- ja terveyspalvelut. Joillekin se voi olla kampaaja tai teatteri taikka konserttisali se palvelu, joka hänen hyvinvoinnilleen on olennaisin.

Itse Aaltio nostaisi tärkeäksi myös joukkoliikenteen läheisyyden, jotta itselle tärkeisiin palveluihin olisi helppo päästä, mikäli autoa ei ole.

Mitä hyötyjä ikäihmisten turvateknologiassa on? Entä kuinka yhteisöllisyys tulisi ottaa huomioon ikäihmisten asumisessa? Katso koko lähetys!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja