Asiantuntijan Venäjä-kommentit aiheuttivat raivostusta – paikalle ilmestynyt olympiavoittaja löi kylmän kuitin: "Miksi et mainitse heitä?"

Antti Pihlakoski kertoo yleisurheilun Venäjä-päätöksistä – ärähtää KOK:lle: "Kosiskelee takaisin" 9:36
Katso videolta: Antti Pihlakoski ärähtää KOK:lle Venäjä-linjauksista.

YK:n asiantuntija Alexandra Xanthakin hämmensi Venäjä-kommenteillaan sosiaalisessa mediassa sekä Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n kokouksessa. Ukrainalaiskelkkailija Vladyslav Heraskevych järkyttyi kuulemastaan. Kelkkailun olympiavoittaja Felix Loch latasi puolestaan Xanthakille vastapalloon Twitterissä.

KOK järjesti perjantaina kokouksen, johon osallistui noin 240 urheilijaa. Yksi puhujivsta oli YK:n asiantuntija Xanthaki, joka on aiemmin todennut, että venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden sulkeminen ulos on ihmisoikeuksien vastaista. Kahdet olympiakisat käynyt Heraskevych pelkää, että Xanthakin kommenteille annetaan liikaa-painoarvoa.

Heraskevych käytti oman puheenvuoronsa kysyäkseen Xanthakilta venäläissotilaiden roolista ja siitä, että tulisiko heidät sulkea ulos. Useat Venäjän olympiaurheilijat ovat osa maan puolustusta. Heraskevych järkyttyi saamistaan vastauksista.

– Se oli hullu vastaus. He katsovat sitä Venäjän kantilta. Kysyin yksinkertaisia kysymyksiä ja sain karmeita vastauksia Heraskevych sanoi NRK:lle.

NRK:n saamien tietojen mukaan Xanthaki oli muun muassa todennut, että venäläissotilaat eivät ole vastuussa ihmisoikeusrikkomuksista. Hän oli myös sanonut Heraskevychille Twitterissä, että venäläisiä, jotka menevät omasta tahdostaan sotaan, ei tulisi sulkea ulos. Ainoastaan siinä tapauksessa, mikäli he ovat tehneet sotarikoksia tai ovat toimineet sodan propagandan välineinä.

– Heidät voi laittaa ainoastaan silloin henkilökohtaiseen vastuuseen, jos he ovat itse voineet vaikuttaa tilanteeseen.

KOK:n kokouksessa tuli ilmi, että pääosin Euroopann valtiot olivat Venäjän paluuta vastaan. Xanthaki oli iloinen, että monet ovat muuttaneet mielensä Venäjän paluun suhteen.

– Jos kansainvälisten lakien seuraaminen on hulluutta, niin meillä on pitkä tie opettaa kaikille ihmisoikeuksista, Xanthaki kirjoitti NRK:lle lähettämässään sähköpostissa.

Kreikkalainen Xanthaki haluaa painottaa, että Venäjä ja Valko-Venäjä tulee olla suljettuna ja Ukrainaa pitää yhä tukea. Xanthaki väittää, että urheilijoiden sulkeminen ulos rikkoo ihmisoikeuksia.

– Se aika on ohi, jolloin voi ilman kritiikkiä ja todisteita kutsua jokaista yksilöä rikolliseksi! Minulla ei ole todisteita, että kaikki venäläissotilaat ovat syyllisiä rikoksiin. Olemme kuulleet, että monia painostetaan sotimaan ja he yrittävät kovasti välttää sen. Monet ovat brutaalin hallinnon uhreja. Sanoin myös, että kansainvälisessä laissa on tietynlaiset säännöt, ketkä ovat sotilaallisesti vastuussa ja ketkä ei. Haluan, että näitä noudatetaan, Xanthaki totesi.

Xanthaki aiheutti myös kohun Twitterissä kommenteillaan. 

– Tapasin viime viikolla 188 urheilijaa, jotka ovat kotoisin ympäri maailmaa. Kaikki, jotka puhuivat, olivat sitä mieltä, että venäläisurheilijoiden sulkeminen nostaa esille tärkeitä kysymyksiä. Kaikki kantaa ottaneet eteläisen pallonpuoliskon liitot sanoivat, että venäläiset tulisi päästää takaisin neutraaleina urheilijoina, Xanthaki kirjoitti.

Twiittiin ilmestyi pian vastaus kelkkailun kolminkertaiselta olympiavoittajalta Felix Lochilta.

– Miksi et mainitse muita urheilijoita, jotka eivät ole tätä mieltä? Yksi kysymys lisää: Edustitko omia näkökantojasi vai edustitko virallisesti YK:ta? Loch vastasi.

Xanthaki myönsi edustaneensa YK:ta ja nosti esille todenneensa KOK:n kokouksessa, että hän oli maininnut asiaa vastustaneet eurooppalaisurheilijat. Loch halusi tietää, kuinka varmistetaan se, ettei urheilijoita käytetä propagandallisiin tapauksiin. 

– Etkö usko, että kaikkia autoritäärisien hallintojen urheilijoita käytetä näin? Miksi kohdistaa tämä vain venäläisiin? Xanthaki kuulosteli.

Loch innostui Xanthakin vastauksesta, että urheilua olisi ilman autoritäärisiä hallintoja. 

– Jeeeeeiii.., Xanthaki päätti kaksikon viestittelyn.

Alla Lochin ja Xanthakin sananvaihtoa.

Lue myös:

    Uusimmat