Venäläisurheilija pöyristytti Z rinnassa palkintopallilla – tapaukseen ollaan puuttumassa rajuin toimin

Kansainvälinen voimisteluliitto FIG aikoo rangaista venäläisurheilija Ivan Kuljakia ja Venäjän valmentajia Igor Kalabushkinia ja Valentina Rodionenkoa vuoden kilpailukielloilla siitä, että Kuljak poseerasi Dohan maailmancupissa palkintokorokkeella Z-kirjain rinnassaan. Asiasta kertoo uutistoimisto Tass.

Pöyristyttävä episodi tapahtui reilut kaksi viikkoa sitten Qatarin Dohassa nojapuiden maailmancupin päätöskilpailussa, jossa Ivan Kuljak sijoittui kolmanneksi. 20-vuotias venäläinen nousi palkintokorokkeelle rinnassaan Z-kirjain, joka on symboloinut tukea Venäjän hyökkäykselle Ukrainaan.

Voimistelija puolustautui sanomalla, ettei "tarkoittanut mitään pahaa kenellekään".

– Z-kirjain tarkoittaa "voiton puolesta", "rauhan puolesta", Kuljak kommentoi venäläismedialle.

Hän myös vieritti syytä ukrainalaisurheilijoiden niskaan. Hänen mukaansa ukrainalaiset olivat käyttäytyneet huonosti Dohan kilpailuiden yhteydessä.

– Ukrainalaiset kohtelivat meitä rumasti. He aloittivat politikoinnin, joten teippasin merkin asuuni, kun he alkoivat käyttäytyä niin.

– He olivat kietoutuneet lippuihin ja huusivat lavalla: "Kunnia Ukrainalle." Niin ei sääntöjen mukaan saa toimia, mutta he tekivät niin. He vaativat meidän sulkemistamme kilpailusta, vaikka emme sanoneet tai tehneet mitään pahaa kenellekään. Mielestäni tein, mitä piti tehdä.

Valmentajakin syytti ukrainalaisurheilijoita

Venäjä on parin päivän aikana käyttänyt aiempaa järeämpiä ohjuksia – mistä se kertoo, komentaja Iiro Penttilä? 3:14
Venäjä on parin päivän aikana käyttänyt aiempaa järeämpiä ohjuksia – mistä se kertoo?

Kansainvälinen voimisteluliitto FIG ei ole päästämässä Kuljakia pälkähästä. Se käynnisti tapauksesta tutkinnan, ja Venäjän voimistelumaajoukkueen päävalmentaja Valentina Rodionenko on nyt kertonut Tassille, että FIG aikoo langettaa Kuljakille, Venäjän valmentajalle Igor Kalabushkinille ja hänelle itselleen vuoden kilpailukiellot.

– Kansainvälinen liitto teki tämän päätöksen ukrainalaisilta saamansa paineen alaisena, osa heistä ajoi meille jopa elinikäistä kilpailukieltoa. Asianajajat tekevät nyt meidän kanssamme töitä, ja toivottavasti tilanne kääntyy, mutta epäilen sitä lopputulemaa, Rodionenko sanoi.

Rodionenkon mukaan Kuljakilta "halutaan myös mitätöidä kolmossija ja viedä palkintorahat pois". Hänkin syytteli ukrainalaisurheilijoita.

– Ukrainalaisurheilijat rikkoivat Dohassa kaikkia kilpailusääntöjä. He menivät palkintokorokkeelle kansallislippuunsa kääriytyneinä ja kieltäytyivät osallistumasta palkintoseremonioihin, jos meidän tyttöjämme oli niissä mukana. Haluan sanoa, että en ole kokenut moista nöyryytystä koskaan minun todella pitkän valmennusurani aikana. En kokenut mitään tuollaista edes sen jälkeen, kun boikotoimme olympiakisoja Yhdysvalloissa vuonna 1984. 

– He eivät nöyryyttäneet Qatarissa meitä, he nöyryyttivät meidän maatamme, Rodionenko jylisi.

Lue myös:

    Uusimmat