Antti Pihlakoski hämmästelee Venäjä-kosiskelua – kertoo, mitä hyvää yleisurheilun päätökset voivat maassa lisätä

Antti Pihlakoski kertoo yleisurheilun Venäjä-päätöksistä – ärähtää KOK:lle: "Kosiskelee takaisin" 9:36
Antti Pihlakoski kertoo yleisurheilun Venäjä-päätöksistä – ärähtää KOK:lle: "Kosiskelee takaisin."

Kansainvälisen yleisurheiluliiton suomalainen hallituksen jäsen Antti Pihlakoski toivoo yleisurheilun tuoreen Venäjä-päätöksen lisäävän painetta sodan päättämiseen. Tiukkoja sanoja lausuva Pihlakoski ei puolestaan ymmärrä Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n hiljattaisia linjauksia.

Venäjän käynnistettyä sodan Ukrainassa viime vuonna venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat eivät ole saaneet kilpailla kansainvälisessä yleisurheilussa lainkaan. Sitä ennen vuodesta 2015 eteenpäin venäläiset yleisurheilijat saivat kilpailla kansainvälisissä yleisurheilukisoissa tarkat antidopingehdot täyttäessään vain ilman maatunnuksia. Rangaistus seurasi Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta. 

WA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski kertoo MTV Urheilulle Venäjän täyttäneen tarkat ehdot, minkä myötä sen dopingpanna on päätetty. 

– Ainoana kansainvälisenä liittona Kansainvälinen yleisurheiluliitto on tehnyt päätöksen pitää Venäjä ulkona näin kauan. Se on vaikuttanut merkittävällä tavalla venäläiseen antidopingkulttuuriin ainakin yleisurheilussa. Tilanne näyttää siellä paljon paremmalta, Pihlakoski kertoo.

Hän vakuuttaa jälkivaatimusten dopingpannan poistuttua olevan niin ikään "erittäin tiukat".

– Rikkeitä ei sallita. Meillä on omat henkilöt seuraamassa sitä hyvin tarkkaan. Jos lipsutaan ja dopingkuri ei säily, pahimmassa tapauksessa Venäjä suljetaan kokonaan yleisurheilutoiminnasta ja erotetaan Kansainvälisestä yleisurheiluliitosta.

Painetta sodan päättämiseen?

Venäjä ja Valko-Venäjä eivät kuitenkaan ole edelleenkään tervetulleita kansainvälisille yleisurheilukentille.

– Sota jatkuu. Se on erittäin rankka tilanne maailmalle kaiken kaikkiaan.

– Urheilun pitää meidän mielestämme kantaa kortensa kekoon, että teemme niin kuin muukin maailma ja muukin yhteiskunta. Teemme sanktioita Venäjälle ja toivomme, että ne sanktiot vaikuttavat siihen, että rauha syntyy ja sota päättyy, ja sen jälkeen venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat ovat tervetulleita takaisin yleisurheilukentille.

Pihlakoski toivoo, että muutkin kansainväliset liitot pitävät Venäjän sodan jatkuessa sivussa.

– Urheilulla on Venäjällä poikkeuksellisen suuri rooli. Se on poikkeuksellisen tärkeä osa poliittista koneistoa ja presidentin vallan vahvistamista. Urheilijat ovat hyvin lähellä presidenttiä, urheilijoita kohdellaan kuin kuninkaita ja heille maksetaan isoja rahapalkintoja, Pihlakoski perkaa.

Suomalainen näkee Venäjän dopingpannan kumoamisessa potentiaalia toivottaviin seurauksiin.

– Nyt kun urheilijat tietävät, että heillä on mahdollisuus päästä takaisin urheilun kentille, toivottavasti tämä vaikuttaa osaltaan siihen, että painetta sodan päättämiseen löytyy Venäjällä enemmän.

KOK:n venäläiskosiskelu tuntuu oudolta

Pihlakoski sen sijaan kritisoi Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n oven raotusta venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden paluulle. KOK ilmoitti tammikuussa jatkavansa sen tutkimista, miten venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat palaisivat kansainvälisiin kilpailuihin.

– En täysin itse ymmärrä KOK:n linjaa. Vuosi sitten kun sota syttyi, KOK toivoi, että lajiliitot lähtisivät sanktioimaan venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden osallistumista. Siihen Kansainvälinen yleisurheiluliitto lähti ensimmäisten joukossa.

– Sotatilanne Venäjän ja Ukrainan välillä ei ole muuttunut ainakaan yhtään sen paremmaksi. Siinä mielessä tuntuu oudolta, että Kansainvälinen olympiakomitea ikään kuin kosiskelee venäläisiä takaisin.

– Toivon, että tämä meidän päätöksemme vaikuttaa siihen, että KOK:n ikään kuin vaaleanvihreä valo venäläisille muuttuu punaiseksi ja venäläisiä ei nähdä mukana urheilutoiminnassa missään lajissa ennen kuin sota on päättynyt.

Kuuntele Pihlakosken Venäjä-kommentit ylälaidan videolta. Hän kommentoi myös yleisurheilun tuoretta transurheilijoita koskevaa päätöstä.

Lue myös:

    Uusimmat