Asiantuntijalta yksinkertainen laihdutusvinkki – tee näin: Paino putoaa, etkä enää ikinä himoitse herkkuja

Makeisvero ei purrut sokeriin - miten irti sokerikoukusta 8:31
Laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoi aiemmin Huomenta Suomessa, miten sokerikoukusta pääsee eroon.

Painonhallinta ei läheskään aina ole helppoa, eikä varsinkaan silloin, kun tavoitteena on karistaa ylimääräisiä kiloja. Aivotutkijalla on kuitenkin laihdutusvinkki, jonka ansiosta herkkuhimot kaikkoavat hänen mukaansa pysyvästi.

Painonpudotuksen esteeksi muodostuu usein oma pääkoppa: vaikka kuinka yrittäisi kieltää itseltään herkuttelun, niiden syömiseen on erittäin helppo sortua.

Kun herkuista pidättäytyminen ei onnistukaan, ihminen pettyy itseensä ja herkuttelee todennäköisesti entistä enemmän. 

Älä syytä itseäsi, syytä aivojasi

Englantilainen aivotutkija Susan Peirce Thompson kuitenkin lohduttaa asian kanssa kamppailevia: herkkuhimo johtuu puhtaasti aivokemiasta. Thompsonin mukaan aivomme eivät ole kehittyneet tarpeeksi käsittelemään nykyajan ruokaa, joka sisältää paljon sokeria ja jauhoja. Kun syömme tällaisia ruokia liikaa, kehon insuliinitasot nousevat ja samalla kylläisyyshormoni leptiini lakkaa toimimasta. Vaikka olemmekin syöneet jo tarpeeksi, jatkamme edelleen herkuttelua.

Sokeripitoiset herkut lisäävät myös onnellisuushormoni dopamiinin tuotantoa. Se on aivoillemme kuin huumetta: kun yritämme vältellä herkuttelua, aivomme janoavat aina vain enemmän dopamiiniannostaan.

Aivotutkijan laihdutusvinkki: Neljällä muutoksella eroon herkkuhimosta pysyvästi

Jotta painonhallintaa haittaavasta herkuttelukierteestä pääsee eroon, on Thompsonin mukaan tehtävä muutama oleellinen, aivoihin vaikuttava muutos. Nämä muutokset vaativat itsekuria, mutta kun ruokavaliota on noudattanut hetken aikaa, huomaa päässeensä eroon kierteestä ja aivot ovat ”parantuneet”.

1. Jätä sokerit pois

Tämä on Thompsonin mukaan tärkein sääntö. Jätä ruokavaliosta väliaikaisesti pois kaikki sokeripitoiset ruoat. Tämä koskee myös hunajaa ja muita makeutusaineita.

2. Jätä vaalea vehnä pois

Vaalea vehnä on Thompsonin mukaan yhtä haitallinen ”viettelijä” kuin sokerikin.

3. Pidä kiinni säännöllisestä ruokarytmistä

On helpompaa pysyä ruokailurutiineissa, kun tietää, milloin on seuraava ruoka-aika.

4. Punnitse ruokasi

Jos paino ei tunnu millään putoavan, punnitse ruokasi. Näin tiedät tarkkaan, mitä syöt ja syötkö kenties liikaa tai liian vähän.

Lähde: Mirror

 

Lue myös:

    Uusimmat