Asiantuntija: Venäjän päätös panna viljasopimus poikki voi osua Kremlin omaan nilkkaan

Asiantuntija: Näin viljasopimuksen päättäminen voi osua Venäjän omaan nilkkaan 0:40
Asiantuntijan mukaan viljasopimuksen päättäminen voi osua Venäjän omaan nilkkaan.

Asiantuntijan mukaan Mustanmeren viljasopimuksen päättäminen on Venäjälle myös riskialtis päätös, koska se vaikuttaa eniten juuri Afrikkaan, jossa Venäjä on yrittänyt kasvattaa vaikutusvaltaansa.

Venäjän mukaan Mustanmeren viljasopimus Ukrainan kanssa on käytännössä päättynyt. Venäjä sanoo noudattavansa sopimusta taas, kun sen ehdot on täytetty. Sopimus on mahdollistanut viljanviennin Ukrainasta meriteitse, vaikka Venäjä on muuten sulkenut Ukrainan meriyhteydet. Sopimuksen avulla viljan maailmanmarkkinahinnat ovat pysyneet vakaina.

BBC: Vehnän hinta noussut

Vehnän hinnat nousivat Euroopan pörssissä keskiviikkona 8,2 prosentilla edellisestä päivästä, kertoo BBC. Uutiskanavan mukaan hinta on nyt noin 253 euroa per tonni. Maissin hinta nousi 5,4 prosentilla.

Yhdysvalloissa vehnän futuurihinta nousi keskiviikkona 8,5 prosenttia. BBC:n mukaan se on korkein päivän aikana tapahtunut hinnannousu sitten Ukrainan sodan alun.

Asiantuntija: Venäjän päätös voi osua Kremlin omaan nilkkaan

Finnfundin ekonomisti Nea Tillilä sanoo Huomenta Suomessa, että Venäjän toiminta voi olla jossain määrin valtapeliä. 

– Toki tämä on Venäjältä myös hieman riskillinen toimenpide siinä mielessä, että Venäjälle Afrikka on tärkeä kumppani ja Venäjä on yrittänyt kasvattaa rooliaan ja näkyvyyttään Afrikassa merkittävästi. 

– Irtisanoutuminen sopimuksesta vaikuttaa vahvimmin juuri siellä.

Katso Tillillän ja World Visionin ohjelmajohtaja Katri Laine-Nzaun haastattelu kokonaisuudessaan alta olevalta videolta:

Venäjä päätti viljasopimuksen – nämä voivat olla seuraukset maailmalle 9:32
Asiantuntijat puivat Mustanmeren viljasopimuksen vaikutuksia.

Lue myös:

    Uusimmat