Kokiko Putin arvovaltatappion huippukokouksessa? Kymmenet Afrikan maiden johtajat tekivät oharit

Putin avasi huippukokouksen, tunnelma kireä: Venäjää syytetty Afrikassa "selkäänpuukottamisesta" 4:21
Putin avasi huippukokouksen, tunnelma kireä: Venäjää syytetty Afrikassa "selkäänpuukottamisesta"

Useat Afrikan maiden johtajat ovat jättäneet väliin Venäjän isännöimän huippukokouksen. Voidaanko tämä nähdä tappiona presidentti Vladimir Putinille?

Venäjän Pietarissa on käynnissä Venäjän ja Afrikan maiden kaksipäiväinen huippukokous.

Kokous käynnistyy virittyneessä tunnelmassa, sillä Afrikan maiden johtajat ovat tyytymättömiä siihen, että Venäjä vetäytyi aiemmin heinäkuussa Mustanmeren viljasopimuksesta.

Viljasopimus on mahdollistanut ukrainalaisen viljan turvallisen viennin Mustanmeren kautta maailmalle, ja Afrikka on tästä viljasta hyvin riippuvainen.

Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen kertoo Venäjän vetäytymisen sopimuksesta nostaneen viljan hintaa maailmanmarkkinoilla, vaikkakaan ei nousu ei ole yhtä suuri kuin vuonna 2022.

Lännen hylkimä Venäjä hakee kumppaneita Afrikasta 8:25
Lännen hylkimä Venäjä hakee kumppaneita Afrikasta – katso Korhosen haastattelu kokonaisuudessaan

Korhosen mukaan juuri hintojen nostaminen oli Venäjän tarkoitus. Uutistoimisto Reutersin mukaan länsimaat ovat syyttäneet Venäjää viljan käyttämisestä "aseena".

– Siltähän se nyt vaikuttaa. Tarkoituksena on vähentää viljan määrää maailmanmarkkinoilla ja nostaa sen hintaa niin täällä kuin Afrikassa. Aiheuttaa ongelmia muun muassa meille, Korhonen sanoo Huomenta Suomen haastattelussa.

Poliittinen tappio Putinille?

Hinnan nousun vuoksi Venäjän vetäytyminen viljasopimuksesta on otettu Afrikan maissa tyrmistyneenä vastaan.

Esimerkiksi Kenian ulkoministeriön edustaja luonnehti vetäytymistä selkäänpuukotukseksi sosiaalisessa mediassa.

Iikka Korhosen mukaan Venäjän toiminnan seurauksena huippukokoukseen osallistuu vähemmän Afrikan maiden presidenttejä kuin esimerkiksi vuonna 2019 Sotshissa järjestettyyn huippukokoukseen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan vuoden 2019 kokoukseen osallistui Afrikan maista 45 valtionpäämiestä. Nyt heitä on paikalla vain 17.

– Joku voi ajatella, että kun presidenttejä ei enää tule niin paljon, se on (Venäjän presidentti Vladimir) Putinille tappio, Korhonen sanoo.

Saadaanko kokouksessa merkittäviä taloussopimuksia aikaan ja vaikuttaako Nigerin vallankaappaus keskusteluihin? Katso Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksen tutkimuspäällikön haastattelu kokonaisuudessaan artikkelin alusta löytyvältä videolta.

Uutista päivitetty kello 11.29: korjattu Korhosen nimi Ilkasta Iikaksi.

Uutista päivitetty kello 10:00: poistettu sana pääkaupungissa leipätekstin alusta. Tekstissä kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Pietari olisi Venäjän pääkaupunki.

Uutista päivitetty kello 9.49: lisätty ingressi.

Lue myös:

    Uusimmat