Asiantuntija: Ulkomaille sotimaan lähteminen täysin laillista

Suomen laki ei kiellä ulkomaille sotimaan lähtemistä. Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarisen mukaan matkat vertaantuvat tässä tilanteessa mihin tahansa muuhun matkaan.

Saarisen mukaan vierastaistelijoiksi lähteviä on hyvin monenlaisia, oli sitten kyse Ukrainan sotaan lähtijöistä tai jihadisteista. Yksi yhdistävä tekijä on se, että lähtijät ovat usein nuoria miehiä.

– Syyt saattavat olla hyvin erilaisia, vaikka humanitaarisia syitä. Tässä tapaukset näyttää, että kyseessä on ollut poliittinen syy, Saarinen sanoo.

Vierastaistelijoita kummallakin puolella

Vapaaehtoisia taistelee tiettävästi Ukrainan sodan kummankin osapuolen riveissä. 

Separatistien puolella taistelee venäläisten lisäksi ainakin espanjalaisia, saksalaisia ja ranskalaisia taistelijoita.

Valtaosa taistelijoista on mukana ideologisista syistä. Esimerkiksi ranskalaislehti Le Monden haastattelemat separatistien riveissä taistelevat vapaaehtoiset ovat kertoneet kuuluvansa ultranationalistiseen ryhmittymään, joka vastustaa liberaalia globalisaatiota. 

Ukrainan hallituksen puolella taistelevista ulkomaalaisista valtaosa on sijoitettu Azov-pataljoonaan. Pataljoonan koostuu arviolta 300 vapaaehtoisesta, josta ulkomaalaisia on arvioiden mukaan muutama kymmen.

Ruotsalaisen päästä luvattu palkinto

Azov-pataljoonaa johtaa äärioikeistolainen Andrii Biletski. Myös monet komppaniaan liittyneet edustavat äärioikeistoa. 

Yksi heistä on ruotsalainen tarkkaampuja Mikael Skillt, jonka tappamisesta separatistit ovat luvanneet palkinnon brittiläisen yleisradioyhtiö BBC:n mukaan

Suomalais-ruotsalainen Carolus Löfroos, 25, on tiettävästi ensimmäinen Ukrainassa vapaaehtoisena taisteleva, jolla on Suomen kansalaisuus. Löfroos tuntee Skilltin, muttei kuulu äärioikeistoon.

Lue myös:

    Uusimmat