Asiantuntija tyrmää vesilintujen ruokinnan: Jätä väliin etenkin kesällä

Kesän tullen monet heittelevät vesilinnuille pullaa ja leipää mökin laiturilla tai puiston rannassa. Asiantuntija tyrmää tavan hyödyttömänä ja jopa haitallisena. Varsinkaan kesäkuukausina vesilintuja ei pitäisi syöttää ollenkaan.

– Vesilinnut löytävät ravintonsa luonnosta. Ei ole oikeastaan mitään syytä antaa niille ruokaa. Etenkin kesäkuukausina se kannattaa jättää kokonaan väliin. Hyvässä tarkoituksessa annettu leipä tai pulla on turhan yksipuolista ravintoa, ja joissakin tapauksissa siitä voi olla linnuille jopa haittaa, BirdLife Suomi ry:n tiedottaja ja Linnut-lehden päätoimittaja Jan Södersved sanoo.

Södersved viittaa haitoilla kasvuhäiriöihin.

– Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla on havaittu, että nuorten kanadanhanhien siivet eivät ole kehittyneet kunnolla eivätkä ne ole olleet lentokykyisiä. Syynä on pidetty nimenomaan väärää ja yksipuolista ravintoa poikasaikana.

– Nimenomaan vesilintujen poikasia ei kannata ruokkia, niin kivaa kuin se voisi ollakin.

Syksyn tullen ruokintaan voi palata.

– Syksyllä ja talvella sorsat eivät niin helposti löydä luonnosta ravintoa. Silloin ihmisen antama ruoka voi olla ihan tervetullut ravintolisä, jos lintu on aikuinen eikä sille voi enää tulla kasvuhäiriöitä.

Se, milloin ruokinnan voi aloittaa, riippuu lajista.

– Pienet sorsat ovat täysikasvuisia jo elokuussa, ja silloin niitä voi ruokkia, jos haluaa. Mutta esimerkiksi joutsenet ja hanhet kasvavat vielä elokuussakin. Kaiken kaikkiaan siinä vaiheessa, kun näkee, että linnut ovat aikuisen kokoisia ja täysin kehittyneitä, niitä voi halutessaan ruokkia.

– Oleellista on, että silloinkaan, kun ruokintaa voidaan tehdä, se ei suinkaan ole tarpeen. Esimerkiksi sorsat ovat kyllä oppineet talvehtimaan Suomessa ja osaavat etsiä ravintonsa kylmissäkin olosuhteissa. Jos ruokaa ei ole saatavilla, ne kyllä siirtyvät uuteen paikkaan.

Sillä, mitä leipää tai pullaa vesilinnuille syöttää, ei sinänsä ole merkitystä.

– Linnut eivät syö niin paljon, että niille aiheutuisi sen takia jotakin suolisto-ongelmia. Tietenkään mitään vanhaa ja homehtunutta leipää ei missään nimessä pidä antaa.

Lue myös:

    Uusimmat